Cu ocazia celei de-a 70-a aniversări, Organizaţia Naţiunilor Unite a organizat în premieră pe 24 octombrie un târg la Chişinău, pentru a marca acest eveniment alături de oamenii din Republica Moldova.
Peste 300 de vizitatori au descoperit din prima sursă totul despre activitatea agenţiilor şi proiectelor ONU în Moldova. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Yardsale, o comunitate a artizanilor şi meşterilor populari.
„Organizarea acestui târg reprezintă o ocazie minunată de a comunica direct cu oamenii pentru care îşi direcţionează ONU eforturile şi de a discuta subiecte de interes precum energia verde, reciclarea, oportunităţile de voluntariat, egalitatea de gen”, susţine coordonatoarea rezidentă ONU şi reprezentanta rezidentă PNUD în Moldova, Dafina Gercheva.
Astfel, gazda evenimentului, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, s-a transformat pentru o zi într-un centru expoziţional. Vizitatorii au fost informaţi despre domeniile variate de activitate ale ONU în Moldova, de la justiţie, apărare şi promovare a drepturilor omului, dezvoltare economică, incluziune socială la eficienţă energetică, schimbarea climei. Cu standuri şi activităţi au participat şi ONG-uri partenere, care activează în stimularea creşterii economice, în asigurarea unui mediu mai curat şi a unei dezvoltări incluzive.
La târg au fost expuse inovații tehnologice pe bază de energie solară, eoliană, biomasă, geotermală. Vizitatorii au participat la ateliere de reciclare a hârtiei, deşeurilor. Totodată, împătimiții de dezbateri au demontat mituri şi stereotipuri de gen la un exerciţiu creativ de modelare a rolurilor. Activitatea a avut loc în cadrul mişcării mondiale de solidaritate „HeForShe”, menite să încurajeze implicarea bărbaţilor pentru a promova egalitatea de gen.
Vizitatorii au mai fost antrenaţi în concursuri care au testat cunoaşterea drepturilor omului, beneficiile energiei regenerabile.
Copiii care au vizitat târgul s-au ales cu picturi pe faţă, inspirate din simbolurile care reprezintă Obiectivele de Dezvoltare Durabilă pentru 2030, adoptate în septembrie curent în unanimitate de Adunarea generală a ONU. Dara le-a cântat vizitatorilor, în calitatea sa de Ambasadoare a Bunăvoinţei a Programului Comun al Naţiunilor Unite în domeniul HIV/SIDA/UNAIDS.
Târgul a culminat cu un program artistic susţinut de beneficiari ai programelor ONU, printre care şi refugiaţi stabiliţi în Republica Moldova.
ONU a fost fondată în anul 1945, pe ruinele celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a menține pacea și securitatea internațională, pentru a dezvolta relații de prietenie între națiuni și pentru a promova progresul social, un nivel de trai mai bun și drepturile omului. Șaptezeci de ani mai târziu, ONU are 193 de state membre, Republica Moldova fiind la cea de-a 23-a aniversare a aderării sale.