Avocatului lui Filat: „Are loc încălcarea prezumției nevinovăției. Ni se încalcă dreptul la o apărare eficientă”

646×404
Foto: Igor Popa, avocatul ex-premierului Vlad Filat

Fostul premier Vlad Filat, care este acuzat de corupție pasivă și trafic de influenţă, rămâne în arest. Avocatul său, Igor Popa, a declarat după ședința de la Curtea de Apel că nu este de acord cu decizia luată și urmează să se adreseze la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

„Cu părere de rău pentru noi, partea apărării, domul Vlad Filat continuă să fie deținut cu arest preventiv. Evident că nu suntem de acord cu această decizie arbitrară și vom merge la CEDO. Vreau să punctez câteva aspecte importante după părerea noastră. În primul rând, noi am avut un discurs persuasiv și destul de convingător față de instanță, demonstrând că nu există nici bănuiala rezonabilă, mă refer acum la probe care să justifice arestul preventiv, nici celelalte riscuri care trebuie cumulativ să fie întrunite, prevăzute de Procedura Penală”, a declarat Igor Popa.

Avocatul a menționat că partea acuzării a încercat astăzi să aducă alte probe pentru a completa lipsa de probatoriu în instanță. „Totodată partea acuzării a încercat să aducă în fața judecătorilor și alte probe și aici mă refer la perchezițiile care au fost făcute în ultimele două zile pentru a încerca să se completeze lipsa probatoriului în fața instanței. Instanța de recurs nu poate să accepte mai multe probe decât pentru care s-au făcut recursul”, a mai adăugat Popa.

Potrivit lui, nu există nici bănuială rezonabilă, nici probe care să justifice arestul preventiv. Apărarea a mai declarat că la CEDO se va invoca privarea dreptului la o apărarea eficientă, dar şi încălcarea prezumției nevinovăției. „Noi suntem convinși că respectând principiile unanim abordate în jurisprudența CEDO, vom reuși să stabilim adevărul pe acest dosar și vom încerca să folosim toate mijloacele posibile pentru apărarea eficientă a clientului nostru. Cel puțin la această etapă, procurorii nu au demonstrat că ar fi elemente de fapt sau înscrisuri probe ce demonstrează că există un astfel de risc. La această etapă nu există riscuri, probate de către procurori: încălcarea dreptului la o apărare eficientă și încălcarea prezumției nevinovăției”, a menționat avocatului liderului PLDM.

„Nu trebuie să facem justiție la televizor. Există cauze la CEDO câștigate și mă refer aici la cazul Coșuneanu contra României prin care s-a demonstrat că divulgarea în presă a materialelor și actelor de procedură stă exlusiv în sarcina procurorului. Procurorul trebuie să depună tot ce este necesar pentru ca aceste probe să nu ajungă în presă. Or s-a încălcat grav prezumția nevinovăției, încercând ca mass-media să inducă că Vlad Filat este vinovat”, conchide sursa citată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente