După ce, la începutul anului, Ministerul Culturii a transmis spre examinare la Centrul Mondial al Patrimoniului – UNESCO dosarul „Peisajul Arheologic Orheiul Vechi” pentru nominalizare în Lista Patrimoniului Mondial, se pare că oficialii nu au mai vizitat de mult aceste locuri.
Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova a postat mai multe imagini pe pagina sa de Facebook care demonstrează faptul că, chiar printre stâncile de la Orheiul Vechi și-a făcut „apariția” o gunoiște neautorizată.
Potrivit prevederilor Codului Contravenţional, pentru încălcarea regulilor de gestionare a deşeurilor și nerespectarea modului stabilit de colectare, păstrare, transport, depozitare, ardere, neutralizare şi evacuare, inclusiv în obiectivele acvatice, în subsol etc., a deşeurilor industriale, de construcţie, menajere şi de altă natură se sancţionează cu amendă de la 400 la 800 de lei aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, cu amendă de la 4.000 la 6.000 de lei aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an.
Iar pentru neasigurarea colectării şi evacuării deşeurilor, admiterea stocării deşeurilor de orice provenienţă, primarul comunei Tribujeni poate fi sancţionat cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei. De asemenea, pentru neîntreprinderea măsurilor de lichidare a gunoiştilor neautorizate şi necontrolate, acesta mai poate fi sancţionat cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei.
Reamintim că, „Peisajul Arheologic Orheiul Vechi” este propus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în baza criteriului (V) al UNESCO, potrivit căruia, Orheiul Vechi reprezintă un exemplu remarcabil de așezare umană tradițională, de utilizare a peisajului, de interacțiune dintre culturi, dintre om și mediul ambiant, care devin vulnerabile sub impactul schimbărilor ireversibile contemporane.