Limba engleză altfel: Doi tineri au organizat un „Village Quest” pentru elevii din liceul lor

DSC_1484
Foto: Village Quest

Pornind de la ideea de a diversifica procesul de învățare a limbii engleze în școala lor, doi elevi ai Liceului Teoretic „Emil Nicula” din Mereni, Anenii Noi au hotărât să organizeze un concurs inedit care „să dea culoare” limbii engleze. Și ce putea fi mai frumos dacă nu un „City Quest” – unul mai puțin obișnuit?

Pe data de 2 octombrie 2015, la Mereni a fost organizat „Village Quest Mereni 2015”, un concurs care a implicat un număr de 30 de persoane din instituția de învățământ ca participanți, plus șapte voluntari din afară. Acesta s-a desfășurat în cadrul proiectului intitulat „Creative English Development”.

În ce a constat concursul?

 

Village Quest

Au fost alese șapte locuri importante din sat, despre locațiile cărora participanții nu știau. La fiecare loc se afla câte un agent vorbitor de limbă engleză. Fiecare din cele șase echipe au primit câte o foaie cu harta ilustrată pe o parte și cele șapte obiective pe cealaltă parte a foii.

Bazate pe cunoștințe de cultură generală, obiectivele au fost formulate în așa fel, ca să pună membrii fiecărei echipe în situația de a colabora și a contribui la rezolvarea lor: adică la stabilirea locului pe hartă. Acest lucru a stimulat simțitor lucrul în echipă a participanților. Tot ce trebuiau să facă aceștia în continuare era să meargă de la un obiectiv la altul, înaintea celorlalte echipe.

 

Village Quest

„Un lucru care ne-a surprins plăcut în acest concurs a fost că echipele nu s-au luat unele după altele ca să găsească un loc anumit. Acest lucru credem că se datorează atât faptului că cele șapte obiective au fost amestecate într-o ordine aleatorie pe foile fiecărei echipe, cât și concurenței care s-a creat în jurul concursului. Desigur, vorbim aici de o concurență cu o conotație pozitivă” , comentează organizatorii.

 

Village Quest

Dar asta nu e tot.

Odată ajunși la un obiectiv, acolo îi aștepta agentul-voluntar cu o însărcinare pregătită din timp. Printre sarcini s-au numărat lucruri foarte diverse. Acestea au implicat atât creativitatea participanților, cât și cunoștințele lor de limbă engleză, după caz.

Una dintre cele mai interesante, în opinia marii majorități, a fost să cânte o piesă în limba engleză cunoscută de ei. Astfel că au fost interpretate atât celebrele versuri ale trupei Queen „We are the champions” cât și „We will rock you”, dar și multe altele. Evident, creativitatea lor nu a lipsit nici aici, astfel că unele echipe și-au repartizat rolurile în „trupă”: dacă unii recitau versurile, alții imitau sunetele și efectele speciale.

 

Village Quest

Evident, nu au lipsit nici premiile.

Pe lângă faptul că echipele au avut parte de o experiență de neuitat, fiecare echipă s-a ales cu câte o diplomă, iar membrii echipei câștigătoare s-au ales cu câte un tricou personalizat, inscripționat „Village Quest Mereni 2015”.

 

Village Quest

De unde le-a venit ideea?

De fapt, aceasta are o mică istorie.

Radu și Răzvan, care învață acum în clasa a XI-a, au participat vara aceasta la o tabără de limbă engleză. Rămânând profund impresionați de experiența pe care au avut-o acolo, au decis că ar fi bine să o împărtășească într-un mod mai puțin obișnuit cu o bună parte din colegii lor de liceu.

Timp de câteva zile s-au gândit la o idee. „Ce am putea face util, dar în același timp interactiv?”, se întrebau aceștia. Răspunsul avea să le vină după ce au participat pe 31 august la un eveniment organizat în Chișinău.

 

Village Quest

Preluând ideea din cadrul concursului „Descoperă comoara limbii române” organizat în Capitală de o asociație obștească, aceștia au adaptat-o la condițiile proiectului lor și anume – dezvoltarea cunoștințelor de limbă engleză în rândul elevilor într-un mod interactiv.

„Village Quest Mereni 2015” este organizat în cadrul proiectului „Creative English Development” fondat de doi tineri din Mereni în parteneriat cu FEST – Facilitators of English Summer Trainings și MIBLE și are drept scop dezvoltarea cunoștințelor de limbă engleză în rândul elevilor într-un mod interactiv, făcând procesul de învățare al limbii engleze distractiv și ușor.

După această activitate, tinerii urmează să deschidă pe 30 octombrie un club de limbă engleză în liceul lor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente