Tânărul Eugen Brad, în vârstă de 32 de ani, fondatorul Debra Moldova, s-a stins din viață în această noapte. Eugen s-a născut cu epidermoliză buloasă, o afecţiune ereditară cunoscută în popor drept boala fluturelui şi care făcea ca pielea lui să se deterioreze la fel de uşor precum aripile unui fluture.
„Dragi prieteni, toți cei care l-ați respectat pe Eugen Brad, vă anunț cu regret, inima mi se rupe de durere, că el, azi noapte, la ora 2.55, s-a stins din viață. Dar va rămâne mereu în inimile noastre ca cel mai mare luptător, un exemplu pentru toți, fondatorul și președintele Debra Moldova. E inacceptabil, dar s-a dus în lumea celor drepți. Este o minune că s-a stins duminică, ceea ce însemnă ca Dumnezeu îi va oferi la El un loc aparte”, a scris sora tânărului pe Facebook.
„Doamne, Jenea, atâta durere mi-ai provocat mie și părinților noștri. M-ai lăsat singură, cu inima îndurerată. Dar eu știu că de acolo de Sus mă vei ocroti și ajuta să realizez ceea ce ți-am promis, să continui lucrurile pe care nu le-ai reușit tu. Doamne, cât aș vrea să te ridici. Eu am sperat până în ultima clipă, dar boala cruntă și chinurile prin care ai trecut în aceste zile au fost duble. Doamne, câtă durere am văzut eu și părinții, o durere asemeni unui iad. Jenea, vei rămâne mereu în inimile celor care te-au iubit. Cel mai puternic om, mereu sfidând durerile! Ai un loc în Ceruri, departe de lumea asta plină de vicii și nedreptăți”, a mai adăugat aceasta.
Eugen Brad a fost unul din cei 50 de moldoveni loviți de această boală. „Nu pot să îmbrac haine care au cusături aspre. Singura mâncare pe care o pot servi trebuie să fie proaspătă şi moale. Altfel îmi apar erupţii pe cerul gurii şi pe limbă. Acum şansele mele de vindecare sunt zero”, spunea anterior Eugen pentru Adevărul Moldova.
Din cauza rănilor frecvente, tânărul nu mai avea degete la mâini şi la picioare şi de șapte ani mergea în scaun cu rotile. Acesta era curăţat de mama lui de două ori pe zi, cu nişte pansamente speciale din silicon, iar hainele trebuiau să-i fie spălate zilnic. Eugen primea o pensie de numai 630 de lei, în condiţiile în care toate medicamentele şi pansamentele îl costau lunar peste 10 000 de lei. În ultima vreme, boala i-a afectat vederea şi funcţiile renale.
Dorința de a-i ajuta și pe alții l-a determinat să înființeze asociația DEBRA, care este unicul ONG din țară care își propune să ofere suport financiar și moral persoanelor afectate de boala fluturelui.