Social Good Summit 2015 la Chișinău, care a avut loc în după-amiaza de vineri, 25 septembrie, a fost un eveniment care, în primul rând, nu doar a lansat obiectivele de dezvoltare durabilă împreună cu alte 100 de țări, dar și a fost dedicat inovațiilor în educația din Republica Moldova.
„Educația ar trebuie să fie prioritatea numărul unu pentru Guvern”. Despre asta au accentuat 50% din respondenții din cadrul unui sondaj efectuat de ONG-ul condus de Anna Susarenco, fondatoare și manager Y-Peer Moldova. În același timp, toți speakerii acestui eveniment util pentru persoanele ce se interesează încontinuu de domeniul educației au menționat acest lucru. Iată de ce, unii din ei au venit cu noutăți despre implementarea și realizarea, în curând, a anumitor proiecte în această direcție.
Spre exemplu, Ana Chirița, director executiv ATIC, a relatat despre lansarea unui proiect pilot ce are ca scop îmbunătățirea studiului matematicii în școli, pentru aceasta urmând să fie lansată inițiativa EduSoft Hackathon.
Cu o altă noutate a venit Dan Perciun, șef direcție E-Transformare și Informatizare a Ministerului Educației, care a vorbit despre lansarea unui platforme pentru elevii și profesorii din țară.
La eveniment a participat și Nadejda Cristea, vice-ministrul Educației, care a povestit despre diverse mișcări de promovare a tehnologiilor informaționale în educație. De asemenea, va fi organizată și o tabără de toamnă, unde vor participa 50 de profesori, cărora timp de două săptămâni de instruire li se va propune, în regim pilot, să implementeze sisteme alternative de evaluare a elevilor, instrumente de implicare a comunității școlare în luarea deciziilor administrative, elaborarea bugetelor participative.
De asemenea, Dafina Gherceva, Coordonatoarea Rezidentă ONU/Reprezentanta Rezidentă PNUD în Moldova, a spus cu mândrie că după trei ani de discuții intensive și dezbateri, cele 17 obiective de dezvoltare sustenabilă vor fi adoptate. „Moldova are un rol foarte important. Oamenii își doresc un viitor cu o guvernare responsabilă, instituții funcționale, servicii sociale și locuri de muncă”. De asemenea, ea a constatat că fără un sistem educațional dezvoltat, acest viitor nu va fi posibil. Iată de ce este nevoie de o contribuție și colaborare continuă dintre Ministerul Educație și ONU.
De asemenea, Galina Petcu, Coordonatoarea Direcția Politici pentru Tineret în Consiliul Național al Tineretului, a povestit despre implementarea proiectului „Tinerii pentru Transparența în Educație”, despre îndeplinirea unor asemenea etape importante ca inițierea unor grupuri în 22 de licee din țară, care au analizat fenomenele legate de corupție cu care s-au confruntat. Paralel cu proiectul, a fost lansată campania „Aici nu se copiază”, care încerca să motiveze tinerii, în ajunul BAC-ului, să nu copieze în timpul examenelor. De asemenea, au fost organizate și alte activități pentru a consulta tinerii în ceea ce privește subiecte ca favoritismul, corupția, copiatul în instituțiile de învățământ.
Social Good Summit este organizat în premieră în Moldova și face parte din cele peste 100 de evenimente similare organizate în septembrie în întreaga lume pentru a direcţiona atenția întregii lumi asupra Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.