Cea mai mare sărbătoare a ştiinţei, Noaptea Cercetătorilor Europeni, se apropie cu paşi rapizi. Astfel, pe 25 septembrie, ora 15:00, în Scuarul Academiei de Ştiinţe vor fi aşteptaţi toţi cei care doresc să înveţe ceva nou, sunt pasionaţi de experimente sau pur şi simplu vor să petreacă timpul distractiv.
Dacă nu te-ai convins că trebuie să vii la acest eveniment, atunci mai jos găsești cinci motive care la sigur nu te vor lăsa indiferent.
#1. Transformăm plasticul în petrol și mișcăm cu o mănușă o mână de robot
Toate acestea sunt lucrările celor mai inventivi tineri din Moldova. Așa că, dacă vii la Noaptea Cercetătorilor, vei vedea un mecanism ce transformă plasticul în petrol, o mână de robot ce poate fi mișcată cu ajutorul unei mănuși, dar și câteva exemple de săpun făcute din ingrediente naturale. Reţeta acestora va fi afișată doar în cadrul evenimentului. Dacă te-am intrigat, ești îndemnat să vizitezi cortul Agenției de Inovare și Transfer Tehnologic.
#2. Vei crea un dans magnetic şi pastă de dinţi pentru elefanţi
Ai văzut vreodată pastă de dinţi pentru elefanţi? Ești curios cum aceasta poate fi obţinută? Atunci la sigur trebuie să ajungi la Noaptea Cercetătorilor Europeni. În acelaşi timp, vei vedea un dans magnetic compus dintr-un lichid magnetic care se mişcă şi capătă forme neobişnuite. Toate aceste experimente trăsnite, dar şi multe alte surprize interactive pentru copii vor fi prezentate de către Institutul de Chimie.
#3. Provocăm mici cutremure
În ultima perioadă, în Republica Moldova se simt mai multe cutremure, însă puţini ştiu cum se formează acestea. Chiar dacă desenele din cărţile de geografie încearcă să ne explice acest proces, rămân deseori semne de întrebare. De aceea, Institutul de Geologie şi Seismologie va crea o platformă seismică şi îți va demonstra cum se formează un cutremur.
#4. Vei călători în trecut cu Arkanoid, Digger şi Mario
În era tehnologiilor moderne nu te mai miră tabletele electronice sau gadgeturile de ultimă generaţie. Dar cine își mai aduce aminte de primul său calculator sau de primele jocuri găsite în el? La Noaptea Cercetătorilor vei putea reînvia amintirile cu jocuri ca Arkanoid, Digger şi Mario. Calculatoarele vor fi aduse de Institutul de Matematică şi Informatică din Muzeul Tehnicii de Calcul.
#5. Cercetăm lumea microscopică
Pentru cei pasionaţi de tainele biologiei, Institulul de Microbiologie si Biotehnologie a pregătit mai multe demonstraţii la microsop. Vizitatorii vor putea vedea bacterii folosite în panificaţie şi vinificaţie, ciuperci microscopice, dar şi preparate vii de alge. În plus, fiecare va putea nu doar privi, dar și experimenta cu propriile mâini. Spre exemplu, vizitatorii îşi vor putea colora în albastru sau oranj iaurtul pentru degustare.
Acestea şi multe alte experimente noi te aşteaptă vineri, 25 septembrie, ora 15:00, în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei!