FMI nu va purta negocieri privind un nou acord de finanțare în cadrul actualei vizite

IMF – Görögország – Adósságválság
Foto:PC: profit7.hu

O echipă de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, care se va afla în vizită de lucru la Chișinău în perioada 22 septembrie-6 octombrie 2015, nu va mai negocia un nou memorandum de cooperare cu Republica Moldova. Reprezentanții FMI au precizat că acest lucru se datorează demisiei Lui Dorin Drăguțanu din fruntea Băncii Naționale. Misiunea nu și-a anulat vizita la Chișinău, deoarece, când a fost anunțată demisia, specialiști Fondului erau în avioane.

Declarația a fost făcută de către reprezentantul oficial al misiunii FMI în Moldova, Armine Khachatryan, după ce s-a familiarizat cu situația din Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă remis, vizita experților de la FMI va purta un caracter de post-monitorizare „în contextul pregătirilor pentru consultările periodice pentru anul 2015, precum și pentru a iniția discuțiile cu privire la politicile care ar putea sta la baza unui program susținut de FMI” și asta deoarece FMI se angajează anual în discuții bilaterale cu statele-membre, în conformitate cu prevederile articolului IV al Statutului organizației. „O misiune a FMI vizitează statul-membru, colectează informație de ordin economic și financiar și discută cu autoritățile politicile și evoluțiile economice din țară. În urma vizitei, misiunea elaborează un raport care stă la baza discuțiilor din cadrul Consiliului de Directori Executivi”, se mai arată în comunicat.

Memorandumul precedent semnat cu FMI a expirat în aprilie 2013. Acesta prevedea un sprijin financiar acordat țării noastre în mărime de 567 de milioane de dolari, dintre care au fost transferate doar 490 de milioane de dolari. Ultima tranșă în mărime de 76 de milioane de dolari nu a fost acordată din cauza instabilității politice din țară. Totodată, Moldova nu îndeplinea un șir de angajamente asumate în cadrul negocierilor cu FMI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente