La propunerea Ministerului Culturii vor fi edificate trei monumente de for public

IMG_9372
Foto:Monumentul în memoria victimelor deportărilor staliniste

Guvernul a aprobat în cadrul ședinței din 9 septembrie 2015, hotărârea privind edificarea a trei monumente în memoria victimelor represiunilor staliniste din anii 1940-1941 și 1944-1949.

Monumentul din satul Nemțeni, raionul Hâncești

Monumentul în memoria victimelor represiunii staliniste din Nemțeni urmează a fi instalat pe terenul situat în scuarul din fața Primăriei.

În satul Nemțeni au fost deportate 51 de familii în perioada 1940 – 1941 și 1944 – 1949. Mulți dintre ei au decedat n străinătate, iar supraviețuitorii care au revenit pe meleagul natal au avut posibilitatea să se stabilească cu traiul în locul lor de baștină.

Cheltuielile pentru proiectarea și edificarea monumentului, dar și amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din surse financiare provenite din donații.

Monumentul în satul Recea, raionul Râșcani

O altă decizie luată în cadrul ședinței de Guvern vizează hotărârea privind edificarea în satul Recea, raionul Râșcani a monumentului în memoria victimelor represiunilor staliniste din anii 1940-1941 și 1944-1949, ce va fi instalat în fața Casei de Cultură. În satul Racea în perioada 1940 – 1941 și 1944 – 1949 în total 69 de familii.

Cheltuielile pentru proiectarea și edificarea monumentului, dar și amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din bugetul satului dar și din surse financiare provenite din donații.

* * *

Edificarea monumentelor în memoria victimelor represiunilor politice este un omagiu adus celor care au avut de suferit în urma represiunilor politice și deportărilor. Edificarea monumentelor  pentru comemorarea concetățenilor este o contribuție la educarea tinerei generații în spiritul patriotismului prin cunoașterea și perpetuarea adevărului istoric.

Bustul regelui Ferdinand I în orașul Ialoveni

Tot în cadrul ședinței de Guvern din 9 septembrie, curent, s-a aprobat hotărârea privind edificarea în orașul Ialoveni a bustului regelui Ferdinand I.

Pentru prima dată bustul lui Ferdinand I a fost edificat în Ialoveni în 1938, prin contribuția locuitorilor orașului, iar în 1940 a fost evacuat. Restabilirea monumentului are loc cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea regelui Ferdinand I și urmează a fi amplasat pe teritoriul adiacent blocului administrativ al Consiliului raional Ialoveni.

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, născut în 1865 la Sigmarigen și decedat în 1927 în Castelul Peleș, Sinaia, a fost al doilea rege al României. A condus țara pe timpul Primului Război Mondial, luptând de partea Antantei, împotriva Puterilor Centrale. Faptul că a ales să lupte de partea aspirațiilor poporului său și împotriva intereselor familiei sale regale, i-a oferit titlul de „Ferdinand cel Loial”  și „Ferdinand Întregitorul”. La sfârșitul războiului România a încheiat procesul de realizare a statului național-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat.

Cheltuielile pentru proiectarea, executarea și edificarea bustului vor fi acoperite de Asociația Obștească „Ascor”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente