Dacă vreți să vedeți ceva interesant în Orhei, vizitați Biserica Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului”, aceasta fiind una din puținele clădiri care au fost restaurate frumos și nu reconstruite. De asemenea, în Moldova există doar 16 biserici romano-catolice.
„O minune arhitectonică, având elemente neogotice, îmbinate armonios, dându-i zvelteţe şi farmec. Asocierea cu piatra gălbuie dintr-o carieră «secată» din Orhei dă aşezământului religios o patină pe care nicio altă biserică pe care am văzut-o în Basarabia nu o are”, scrie blogul românesc pelerinaje-mariane.ro.
Iar Adevărul.ro o descrie așa: „Pe strada Vasile Mahu din centrul Orheiului se înalţă un edificiu somptuos pe care e imposibil să nu-l remarci. La prima vedere, biserica romano-catolică cu hramul «Adormirea Maicii Domnului» pare ruptă dintr-o vedere a unui cartier european. Locaşul este înconjurat de un gard înalt din fier forjat, dar şi de multă linişte. E tihnă şi în interiorul bisericii. Sala de rugăciuni luminoasă adăposteşte scaune din lemn, căptuşite cu velur roşu şi zeci de icoane. Sfeşnicele sunt înlocuite de vaze înalte cu flori. Caracteristice stilului neogotic sunt şi frescele, iar personajele pictate pe vitralii nu au chipuri”.
Potrivit recensământului din 2004, în raionul Orhei locuiesc doar 88 de catolici, iar chiar în oraș și mai puțini.
Istoria bisericii
Biserica romano-catolică din centrul Orheiului e veche de mai bine de un secol. Sfântul locaş a fost ridicat în anul 1914 de către Cezarina Dobrovolskaia pentru comunitatea catolică din oraş, compusă în mare parte din polonezi, lituanieni şi nemţi. Cezarina era o catolică lituaniană, iar soţul ei – un nobil rus ortodox. Ambii erau creştini cu suflet mare şi fiecare a ctitorit câte un locaş de cult în Orhei. Ea – unul catolic, iar el – biserica ortodoxă din Brăviceni. După zece ani, Cezarina Dobrovolskaia a murit, iar cavoul ei se află aici, în biserică.
Ca mai toate lăcaşurile de cult din Basarabia, nici acesta nu a scăpat, de-a lungul perioadei bolşevice, de pângărire. În 1946 a fost transformat în sală de sport, trecând apoi „de la un stăpân la altul”, pentru ca după 1990 să devină depozit de materiale pentru Moldtelecom.
În 1990 s-a încercat o restaurare a ei, dar cu multe greşeli, pentru că nu se ştia cum arăta iniţial.
Datorită voinţei părintelui Klaus Kniffki, biserica a fost retrocedată, în 2005, micii comunităţi catolice rămase în Orhei, iar în 2008 a fost redeschisă după renovare. Câţiva arhitecţi veniţi din Sankt Petersburg au lucrat trei ani în continuu, străduindu-se să păstreze acelaşi stil şi să refacă elementele iniţiale. S-a căutat până şi piatră de aceeaşi nuanţă gălbuie şi cu porozitatea celei iniţiale.
Funcționarea bisericii
Cinci zile pe săptămână la catedrala catolică au loc slujbe religioase şi, de fiecare dată, vin aceeaşi oameni. Comunitatea numără aproximativ 30 de enoriași.
Potrivit Episcopiei Romano-Catolice Chişinău, în Moldova există 16 biserici ale acestui cult, majoritatea redeschise în ultimul deceniu. Trei dintre acestea se află în Chișinău, iar restul – prin raioane. Printre ultimele locașuri ridicate se numără biserica romano-catolică din Ungheni. Slujbele se oficiază aici în rusă şi poloneză, iar, pentru cele șapte familii din Sculeni care vin la ceremoniile religioase, în română. În 2010 a fost înfiinţată și Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Bălţi, singurul locaș de cult romano-catolic din municipiu, care se află pe teritoriul parcului central din oraș. Biserica a fost ridicată timp de mai bine de zece ani.