Până la sfârșitul lunii octombrie Orheiul va fi iluminat în proporție de 100%

luminaorhei
Foto: Lumină la Orhei PC: Primăria Orhei

La Orhei, proiectul de iluminare stradală a orașului este în plină desfășurare. Până la sfârșitul lunii octombrie orașul va fi iluminat în proporție de 100 %, sau cel puțin așa promite primarul localității.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Orhei, de o lună, șapte echipe de specialiști lucrează concomitent în diferite zone ale orașului. Până în prezent, au fost schimbate peste 67 000 de metri de linii electrice vechi, acestea fiind înlocuite cu cablu torsadat. Utilizarea de fire izolate autoportante va elimina riscul scurtcircuitelor care apăreau în mod constant în oraș, mai ales pe vreme rea. Din cauza acestor probleme, locuitorii orașului deseori rămâneau fără lumină pe străzi. Acum, această problemă de bază a fost rezolvată.

În același timp, s-a reușit schimbarea a 91 de corpuri de iluminat de tip vechi pe unele noi, de ultimă generație. Becurile noi, de tip LED, au o capacitate mai mare de iluminare, la un consum mult mai mic de energie, față de becurile cu vapori de sodiu. Mai mult, becurile LED sunt mai fiabile, mai rezistente la vibrație, dar și la temperaturi scăzute. Până acum, astfel de becuri au fost instalate pe străzile V. Lupu, C. Negruzzi și S. Lazo. În total vor fi schimbate 800 de corpuri de iluminat.

La moment, în Orhei există 2 837 de piloni pentru iluminare stradală. Din aceștia, doar 1 600 sunt funcționali. În cadrul proiectului început, vor fi instalați 270 de piloni noi și trase 20 760 de metri de linii electrice în acele zone ale orașului, unde lipsea iluminarea stradală. Este vorba despre aproape 30 de străzi din Orhei.

Compania care realizează lucrările de modernizare a sistemului de iluminare stradală oferă o garanție de 5 ani pentru utilajul instalat și lucrările efectuate. Ilan Șor a anunțat că până la sfârșitul lunii octombrie, întregul sistem de iluminare stradală din oraș va fi reparat, reînnoit și modernizat. Astfel, de Hramul său, pe 8 noiembrie, Orheiul va fi iluminat în proporție de 100 %.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente