(program) Chişinăul va găzdui o ediţie specială a Festivalului Internaţional „Maria Bieşu”

15005564_big1440159127
Foto: Maria Bieșu

În perioada 4-13 septembrie 2015, la Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu se va desfășura unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale ale Republicii Moldova – Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, ediția a XXIII-a.

Ediția din acest an este specială, deoarece este dedicată celei de 80-a aniversări a primadonei Maria Bieşu.

Din septembrie 1990, când la Chişinău a fost inaugurat Primul Festival Internațional al Starurilor de Operă şi Balet, intitulat „Invită Maria Bieşu”, publicul meloman a avut ocazia să admire cele mai recunoscute talente de operă și balet din întreaga lume. Acest festival a fost inițiat și îngrijit, timp de 20 de ediții, de una dintre cele mai sclipitoare stele de pe firmamentul culturii interpretative universale, cea mai îndrăgită voce de operă a neamului, Maria Bieșu.

Astăzi, Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieşu” a devenit unul din principalele simboluri ale culturii Republicii Moldova, iar Chişinăul – o capitală a artei lirice ce reunește pe aceeași scenă pe cei mai buni artiști autohtoni, dar și artiști de talie mondială. Eveniment unic prin amploarea, dar mai ales longitudinea existenţei sale, Festivalul Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” a reuşit de fiecare dată să afirme cultura națională și valorile autohtone.

Ediția curentă a Festivalului este organizată sub egida prim-ministrului Valeriu Streleț, de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu și Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova. Programul va cuprinde șapte spectacole de o înaltă ținută artistică: patru opere și trei balete, cu participarea virtuozilor marilor scene din Polonia, Italia, Spania, Elveția, Germania, Japonia, România, Rusia, Ucraina etc., precum și a forțelor artistice din țara noastră care au făcut o impresionantă carieră peste hotare.

Program:

4 septembrie: „Madama Butterfly”, operă în trei acte de G. Puccini

5 septembrie: „Romeo și Julieta”, balet în trei acte de S. Prokofiev

6 septembrie: „Elixirul dragostei”, operă în două acte de G. Donizetti

8 septembrie: „Don Quijote”, balet în trei acte de L. Minkus

9 septembrie: „Otello”, operă în patru acte de G. Verdi

10 septembrie: Concert de binefacere la Sala cu Orgă

11 septembrie: „Aida”, operă în patru acte de G. Verdi

12 septembrie: „Lacul lebedelor”, balet în patru acte de P. Ceaikovski

13 septembrie: Concert de gală

Începutul spectacolelor: ora 18:00.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente