În primele șapte luni ale anului 2015, de către inspectorii de patrulare, au fost documentați 1.962 de șoferi urcați la volan, în stare de ebrietate, dintre care 1.101 au fost sancționați penal, iar 861 – contravențional.
Ținând cont de numărul înalt al conducătorilor auto depistați în stare de ebrietate la volan, ce pun în pericol siguranța participanților la trafic, poliția de patrulare desfășoară permanent operațiuni speciale și întreprinde o serie de acțiuni pentru a contracara acest fenomen.
Pentru a stabili faptul consumului de alcool, dar și gradul de ebrietate al șoferului, polițiștii utilizează bine cunoscutul aparat Dragger, care este un dispozitiv electronic omologat și certificat în condițiile legii.
Aparatul Dragger face parte din categoria etilotestelor și oferă indicații informative exacte despre prezența alcoolului în aerul expirat de șofer. Rezultatul testului efectuat constituie mijloc de probă în ceea ce privește sancționarea contravenției sau infracțiunii comise de conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice.
Reamintim șoferilor că, atunci când sunt supuși testării de către inspectorii de patrulare cu aparatul Dragger, este necesar să fie respectate următoarele acțiuni:
Polițistul informează șoferul despre faptul că urmează a fi testat cu privire la existenta vaporilor de alcool în aerul expirat, explică procedura ce va urma și desigilează în prezența acestuia dispozitivul de protecție (muștiucul);
# Se va aștepta tipărirea rezultatului măsurătorii pentru fiecare șofer în parte. În cazul depistării stării de ebrietate, acesta va constitui material de probă și urmează a fi completat cu datele personale ale șoferului, semnat de acesta și atașat la raportul de constatare a contravenției;
# Se va întocmi un proces-verbal cu anexarea raportului de constatare a contravenției.
De menționat, dispozitivele Dragger, utilizate de către angajații INP, sunt sigure, setate în așa mod, încât de fiecare dată când este testat șoferul suspectat de consum de alcool, acestea încep testarea de la nivelul 0.00 mg/l, deci pe ecranul aparatului nu poate apărea altă informație. Dispozitivele Dragger nu pot fi presetate în prealabil pentru a influența rezultate acestuia.
Conform legislației în vigoare, concentrația maximă admisibilă de alcool este de 0,15 mg/l în aerul expirat și 0,3 g/l în sânge.
Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, Art. 233 aln. 1, conducerea vehiculului de către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de lege, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de 150 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la doi la trei ani.
Conform Codului Penal al Republicii Moldova, Art. 264 1 aln. 1, conducerea mijlocului de transport de către o persoană care se află în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de substanţe narcotice, psihotrope şi/sau de alte substanţe cu efecte similare se pedepseşte cu amendă în mărime de la 400 la 500 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la trei la cinci ani.