Reforme promise la Orhei: Taxe anulate, tarife compensate, transport gratuit și străzi iluminate

shorshor2
Foto: Ilan Șor și utopia de la Orhei

Ilan Șor, în cadrul unei emisiuni TV, și-a prezentat planul de activitate pentru Orhei, promițând multe lucruri de ordin social: Iluminare stradală, magazine sociale, tarife compensate de 50%, taxe anulate sau transport public renovat.

Magazine sociale

Șor a mai spus că, în Orhei, în magazinele sociale va fi pusă în vînzare pâine în valoare de doi lei, iar copiii de la cele șapte grădinițe din oraș vor fi asigurați cu produse alimentare gratuite.

Tarife și taxe

Edilul a mai anunțat că, începând cu 1 august, în Orhei, tariful la apă, pentru toate persoanele fizice, va fi subvenţionat în proporţie de 50%, din sursele proprii ale societăţii Apă Canal Orhei. Totodată,  de la 1 august, taxa pentru iluminarea stradală, în valoare de doi lei, pe care o plătesc acum locuitorii Orheiului, va fi anulată. El a mai anunțat că, în scurt timp, vor fi iniţiate lucrări de reparaţie şi reconstrucţie a drumurilor din mai multe sectoare ale orașului, construcția mai multor terenuri de fotbal, terenuri de joacă pentru copii, create peste 300 de locuri noi de muncă.

Iluminare stradală

Șor s-a referit și la iluminarea stradală a orașului. El a spus că, din cei 2 800 de stâlpi pentru iluminarea stradală, doar 1 600 sunt funcţionali. Edilul a precizat că deja a întreprins mai multe acțiuni, astfel că, până la 8 noiembrie, Orheiul va fi asigurat sută la sută cu sistem de iluminare şi nu cu unul simplu, ci cu unul modern.

Transport public

De asemenea, edilul s-a referit și la promisiunea de a asigura oraşul Orhei cu transport public nou, confortabil şi, cel mai important, gratuit. Astfel, el a anunțat că deja a fost semnat un contract de procurare a 40 de autocare noi, de la compania din Coreea de Sud, Hyundai. Autobuzele vor fi  destinate special pentru traficul urban. Cele 40 de autocare vor fi procurate din fonduri extrabugetare, prin intermediul organizaţiei obşteşti „Pentru Orhei”, fondată recent. Autobuzele noi vor substitui unităţile de transport vechi, care circulă pe rute, în prezent.

Totodată, până la sfârşitul anului curent, urmează sa fie efectuată reparaţia capitală a nouă kilometri de străzi, care în prezent se află într-o stare deplorabilă sau în variantă albă.

Reamenajarea parcului Ivanos

Totodată, el a precizat că, până la 27 august, 2015, de ziua Independenţei, va fi reamenajat parcul Ivanos din Orhei, unde acum deja sunt iniţiate lucrări de reparaţie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente