Ce faci dacă îți vine în vizită un prieten din străinătate și ai la dispoziție doar o zi ca să-i arăți viața din Chișinău? Luați câte o bicicletă și vă aventurați împreună printre mașini, străduțe umbrite de copaci, monumente sovietice și parcuri răcoroase. Noi am acceptat provocarea acestei experiențe și vă povestim cum a fost, inclusiv de unde luați o bicicletă și pe unde mergeți, astfel încât să aveți un tur interesant.
Lukas a venit din Polonia. A călătorit în Ucraina, iar în drumul său spre casă a făcut un popas în orașul oamenilor ospitalieri. Am decis să-i arătăm Chișinăul pe bicicletă și, în același timp, să-l redescoperim și noi odată cu el. Iată cum a arătat călătoria noastră:
Pasul 1. Am închiriat biciclete de la Velopoint. Centrul de închiriere se află în centrul orașului, așa că ne-a fost ușor să-l localizăm, iar de acolo să ne construim un traseu interesant. În plus, centrul de chirie oferă tarife foarte accesibile și echipamente necesare pentru fiecare tip de călătorie.
Procedura de închiriere a unei biciclete:
# Ajungi la Velopoint (str. Şciusev 86). Poți face și o rezervare online sau prin apel telefonic;
# Soliciți consultația operatorului. Acesta te va ajuta să alegi o bicicletă potrivită pentru tipul de călătorie, dar și pentru itinerarul stabilit; Vei găsi acolo biciclete pentru plimbări mai lejere, în aria orașului, dar și pentru cei mai aventurieri – biciclete sportive predestinate unor curse mai lungi;
# Semnezi un contract de închiriere, pentru care vei avea nevoie de un act de identitate;
# Așa cum spuneam, tarifele sunt mai mult decât accesibile: 50 de lei pentru două ore (perioada minimă de închiriere), 60 de lei pentru trei ore, 100 de lei pentru cinci ore, 130 de lei pentru opt ore, 150 de lei pentru 12 ore și 200 de lei pentru 24 de ore. Acestea sunt pachete standard pentru perioade de până la o zi, dar nu-ți face griji dacă vrei să închiriezi o bicicletă chiar și pentru câteva luni – e posibil;
# În tarif se include și echipamentul necesar: cască de protecție, vestă reflectorizantă, lanț antifurt și un set de lumini dacă plănuiești să vezi orașul seara de pe bicicletă. Iar dacă vei vrea să faci o cursă mai lungă, pentru o mică taxă ți se oferă un cort, un sac de dormit și un rucsac.
Pasul 2. Acum că aveam biciclete, ne trebuia și un itinerar. Am ales centrul Chișinăului și câteva obiective reprezentative la care să facem popasuri. Deși nu ne-ar fi deranjat să putem merge pe niște piste adevărate pentru bicicliști, împreună cu cei de la Velopoint am ales să mergem pe străduțe mai puțin aglomerate din oraș și am descoperit că mersul pe bicicletă prin Chișinău nu este chiar atât de periculos precum se aude;
Recomandări de străzi pe unde veți putea merge liniștiți și, în același timp, admira împrejurările Chișinăului:
# Străzile: Columna, 31 August 1989, București, Alexandru Bernardazzi, Mihai Eminescu, Maria Cebotari, Ismail;
# Străzi de conexiune cu Telecentru – Vasile Alecsandri, cu Botanica – bd. Dacia, cu Ciocana – A. Russo, bd. Mircea cel Batrân, cu Râșcani – str. Florilor, cu Poșta Veche – str. Florilor, str. Studenților, cu Buiucani – str. Vasile Lupu, str. Alba Iulia, cu Sculeni – Calea Ieșilor.
De evitat: # Bd. Ștefan cel Mare, Decebal, străzile: Pușkin, Bănulescu Bodoni, Ion Creangă și, în mare parte, străzile unde circulă microbuzele.
Pasul 3. Popasurile alese de noi au fost: Scuarul monumentului „Doina și Ion Aldea Teodorovici”, Rotonda de la Valea Morilor, Parcul „Valea Morilor”, Parcul „Ștefan cel Mare”, Gara Feroviară și, inevitabil, Kormushka de lângă Liceul „Gh. Asachi”. Prietenul nostru polonez a făcut mai multe popasuri, nu știm exact câte și care au fost, pentru că mereu rămânea în urmă să mai fotografieze ceva.
În fotografii aventura noastră a arătat așa:
Detalii despre centrul de închiriere a bicicletelor Velopoint găsiți pe pagina lor de Facebook sau pe www.velopoint.md.
Număr de contact: (+373) 697 37 979
Adresa Centrului: str. A. Șciusev 86 (de la intersecția cu Bănulescu Bodoni în direcția Buiucani).