Amsterdamul a rămas fără spațiu pentru biciclete, așa că face parcări subacvatice

DSC_8805 – Version 2-1
Foto: PC: sevenbridgeshotel.nl

Mersul pe două roți a ajuns atât de popular în cel mai mare oraș din Olanda, că centrul lui a rămas efectiv fără spațiu pentru parcatul bicicletelor, o problemă la care alte orașe nici nu visează, scrie City Lab. În acest context, edilii plănuiesc să construiască o parcare parțial subacvatică, menită să găzduiască 7.000 de biciclete.

Parcarea va fi amenajată sub fostul golf Ij, acum un lac care formează un soi de canal cu apă de jur împrejurul Gării Centrale din Amsterdam – un loc de unde poate fi conectată la rețeaua de metrou a oraşului o catacombă subacvatică cu biciclete, prin intermediul tunelurilor, scrie TOTB.

Până în 2030, zona din jurul gării ar putea găzdui 21.500 de noi biciclete. Totodată, capitala Olandei are în plan şi două insule plutitoare pe care să fie depozitate câte 2.000 de biciclete. Dacă se adaugă şi cele 2.500 de locuri destinate astăzi bicicletelor, Amsterdamul va avea cea mai mare parcare de biciclete din lume.

În prezent, 57% dintre locuitorii oraşului folosesc zilnic bicicleta, în timp ce 43% dintre ei fac naveta la serviciu pe două roţi. Problema e că Amsterdamul e un oraş dens, cu străzi adesea înguste, iar bicicletele legate ici, colo pot deveni o mare bătaie de cap. Capitala Olandei ajunsese, în 2013, atât de infestată cu biciclete parcate aiurea, că a confiscat 73.000 din ele pentru a face loc. Operaţiunea este însă costisitoare, de 50 – 70 de euro per bicicletă, în timp ce proprietarii plătesc 10 – 12 euro ca să şi le recupereze.

O soluţie ar putea fi, evident, mărirea taxelor de recuperare, însă Amsterdamul e oraşul în care-ţi poţi cumpăra biciclete foarte ieftine la mâna doua, aşa că cei cărora le sunt confiscate ar putea cumpăra una nouă decât să plătească o amendă. Aflaţi mai multe detalii pe City Lab.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente