Sâmbătă, 25 iulie, între orele 14:00 și 23:00, în satul Ivancea va avea loc Cucuteni International Art Camp 2015.
Culorile naturii, spiritul antichității, arta ceramicii, libertatea de exprimare – aceasta reprezintă Cultura Cucuteni.
Denumirea „Cultura Cucuteni˝ se trage de la un sat din România unde au fost descoperite primele artefacte ce reprezintă acestă cultură. Cultura Cucuteni-Tripoli este una din primele civilzații care a populat Europa și a apărut cu doar câteva secole înaintea apariției primelor așezări omenești din Mesopotamia și Egipt.
Numele culturii provine de la denumirile localităților în care au fost descoperite primele evidențe ale existenței acesteia: Cucutani (un sat din apropierea orașului Iași, România). Această civilizație a existat în perioada mileniilor VI-III, înaintea erei noastre, și a ocupat o zonă extinsă, situată între munții Carpați și cursul mijlociu al râului Nipru. Aceasta include teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și României, iar Republica Moldova se află chiar în centrul acestui areal. Civilizația Cucuteni este cunoscută în special pentru confecțiile din Ceramică, întrucât anume în această perioadă aceasta a cunoscut cel mai înalt nivel de dezvoltare.
Vasele din ceramică de diferite forme erau decorate cu diverse desene, la efectuarea cărora se utilizau vopsele. Pentru ca vasele să fie cât mai durabile, meșterii le ardeau în cuptoare speciale. Culorile de bază ale culturii cucuteniene sunt: roșu, alb și negru.
În cadrul taberei noastre, dorim să revenim la originile culturii Cucuteni, să sporim interesul față de arta ceramicii, să învățăm lucruri noi, să ne reunim cu natura și să petrecem timpul frumos!
În program:
– Ateliere de ceramică;
– Expoziția lucrărilor de ceramică, realizate în cadrul taberei;
– Picnic cu cartofi copți pe rug;
– Activități distractive și săpături arheologice pentru copii;
– Ruguri spectaculoase;
– Fire show și tobe!
La eveniment, de asemenea, va fi predată focului sculptura ceramică, care simbolizează zeița-mamă și a fost creată de maestrul Mir Teimur Mamedov. Acest gest va reprezenta contopirea și interacțiunea stihiilor, a energiei solare și fertilității, elementelor cărora li se închinau strămoșii noștri.
Evenimentul este inițiat de către atelierul de creație Art Studio Picasso cu suportul Ministerului Culturii și a ministrului Monica Babuc. Intrarea este liberă.
Iată harta cum să ajungi acolo: