În Moldova crește numărul persoanelor infectate cu salmonela

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-salmonella-danger-image15750049
Foto: Salmonela - fotografie-simbol PC: www.foodsafetynews.com

Numărul îmbolnăvirilor cu salmonela creşte alarmant. Potrivit medicilor, în primele şase luni ale anului, din şase focare de boli diareice acute înregistrate, cinci au fost provocate de virusul salmonelei. De asemenea, timp de un an, numărul infestărilor a crescut cu aproape o mie.

Potrivit reprezentanţilor Centrului Naţional de Sănătate Publică, anul trecut au fost înregistrate peste 2.300 de cazuri de infestări cu salmonela, în creştere de 1,6 ori faţă de 2013. De asemenea, în primele şase luni ale acestui an, aproape 400 de oameni au fost diagnosticaţi cu boli diareice acute, informează Publika.

„Raportăm o creştere a tuturor bolilor diareice acute, inclusiv şi mai ales la copii. Avem o sporire a numărului de adresări la spitalele de boli infecţioase pentru copii şi la medicii de familie. Este vorba despre toxiinfecţii alimentare”, spune şefa secţiei Direcţiei Sănătate, Svetlana Lupu.

În prima jumătate a anului, pe întreg teritoriul ţării, au fost înregistrate cinci focare de boli diareice acute provocate de salmonelă.

„Ca factor de transmitere, în toate cele cinci cazuri, au servit produsele alimentare fie care au fost contaminate primar, fie secundar în procesul de pregătire, de păstrare, de transportare a produselor alimentare, prin nerespectarea regulilor de igienă în procesul de pregătire a produselor”, a spus medicul de la Centrul Naţional de Sănătate Publică, Natalia Caterinciuc.

Cel mai răsunător caz de infectare cu salmonelă a fost înregistrat în 2013, atunci când un bărbat a murit, iar aproximativ 30 de oameni au fost spitalizaţi după ce s-au intoxicat la o nuntă din Capitală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente