(vox) Care sunt cheltuielile unui student moldovean ce studiază peste hotare

collage2
Foto: Tineri din Moldova care învață peste hotare

Pentru majoritatea, perioada examenelor de bacalaureat s-a încheiat, notele au fost afișate și, în curând, un nou val de studenți îndrăzneți și inteligenți își vor lua avântul spre destinații europene pentru a începe o nouă perioadă în viață – cea de student.

Numărul doritorilor de a se înscrie într-o universitate europeană cunoscută sau mai puțin cunoscută este mare, cert este faptul că fiecare dintre ei își doresc studii de calitate și obținerea diplomei europene, care le va deschide ușile spre cele mai bune posturi de muncă din țară și de peste hotare.

Totuși, viața de student nu este alcătuită doar din cursuri și examene, pe lângă aceste două elemente de bază, importante sunt și cheltuielile de întreținere, în contextul în care studentul se află într-o țară străină, desprins de leagănul parental. Chiria, plățile comunale, alimentația, abonamentul de transport public, taxele de înscriere, asigurarea etc. sunt lucruri de care ar trebui să țină cont tânărul absolvent. Toate acestea, devin și mai dificile luând în considerație faptul că prețurile diferă de la o țară la alta și, în general, sunt total diferite de cele de acasă.

Am întrebat câțiva tineri care-și fac studiile în diferite colțuri ale Europei, cât costă viața de student pentru o lună, iar calculele nu s-au lăsat mult așteptate, dat find faptul că majoritatea din ei cunosc exact prețurile serviciilor necesare unui student.

România este atracția principală atunci când vine vorba de studii. Asta din mai multe puncte de vedere: e aproape, nu există bariere lingvistice, e mai ieftin decât în alte state din Europa și e la frații noștri, într-un fel e ca acasă.

Dumitrița Bejan, studentă în România, cheltuie în mediu 450 de euro pe lună

Dumitrița își face studiile la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, Facultatea de Limbi Moderne Aplicate: Traducere și Interpretare.

DUMITRITA1Chiria pentru un apartament mic cu două camere se ridică până la 700 de lei românești, iar întreținerea și cheltuielile – la 230 euro vara și 300 euro iarna. Abonamentul lunar la transportul public e în jur de 11-12 euro, iar dacă ești la buget, statul îți achită 50% din sumă. Produsele alimentare variază în dependență de calitate și marcă, ca peste tot în lume, de altfel. Pâinea costă aproximativ 0,20-0,27 euro, iar un kilogram de carne – 5 euro. Ce ține de haine și distracții, acestea sunt accesibile pentru studenți la prețuri destul de avantajoase, ținând cont de faptul că studenților li se oferă reduceri la cinema, teatre, muzee etc., iar articole vestimentare găsești de la 4 la 45 de euro și mai mult.

 

Liliana Barbăneagră, studentă în Letonia – 380 de euro

Liliana este studentă în Riga, la Stockholm School of Economics.

LILIANA1În îndepărtata Letonie nu doar vremea rece pare a face diferența, ci și întreținerea lunară care atinge 380 de euro, asta neluând în considerare cazarea, studiile și biblioteca, care sunt acoperite de bursă. Transportul constituie circa 15 euro lunar, cantina – 100 de euro, produsele alimentare procurate – 60 de euro, articolele vestimentare conturează o sumă de 25 de euro, produsele igienice – 50, iar distracțiile – 30, mai rămân 50 de euro, care sunt alocați pentru alte lucruri. Suma de 380 de euro este acoperită aproximativ 50% de bursă și 50% de către părinți.

 

Denis Suntov, student în Franța – 500-600 de euro

Denis, student în capitala franceză, la Université Paris Ouest Nanterre, mărturisește că traiul acolo este destul de scump, cheltuielile unui student moldovean constituind aproximativ 500-600 de euro pe lună, asta în cazul în care ai norocul să dai peste o chirie ieftină.

DENIS1Aici, un mic studiou de 12 m² variază în jur de 450-550 de euro, scump pentru un student a cărui bursă nu depășește 500 de euro, și asta în cazul în care o obții. Te salvează doar CAF-ul, un fel de ajutor din partea statului, care îți achită un oarecare procent din suma de chirie sau o colocație cu un prieten. Abonamentul de transport variază între 30 și 100 de euro, asta depinde de cât de departe de universitate locuiești, iar la începutul anului de studii trebuie să îți faci și o asigurare, care în mediu e 200 de euro pe an. Un abonament la cea mai ieftină rețea de săli de sport e 30 de euro lunar. Un student cheltuie circa 150 de euro pentru mâncare și 100 pentru distracții și alte lucruri.

 

Default Facebook Avatar FemaleDoina, studentă în Scoția, Edinburgh – 400-500 lire sterline

În Scoția cheltuielile nu par a fi deloc ieftine. Ele se ridică la 400-500 lire pe lună, în afară de septembrie, când e mai scump, pentru că îmi procur cărțile și abonamentul la sală. Transportul constituie aproximativ 25 de lire pe lună, mâncarea – 300 de lire, iar restul cheltuielilor, inclusiv distracțiile – 100 de lire. Scump, nu? Totuși, scopul scuză mijloacele!

 

Gabriela Serebrian, studentă în Geneva – 1 000 de franci elvețieni

Gabriela, studentă la Geneva, la UNIGE, mărturisește că aici prețurile sunt cele mai pipărate în comparație cu alte țări din Europa.

GABRIELA1În primul rând, aici taxa de școlarizare, chiar și într-o universitate de stat, este destul de scumpă, 1 000 de franci elvețieni pe an, care se achită pe semestre câte 500 de franci. Fiind o țară scumpă, evident că și modul de viață e la nivel, iar studenții nu sunt o excepție. Cazarea este și ea destul de „luxoasă” la nivel de preț, pentru un apartament cu o cameră, fiind nevoit să plătești 1 400 de franci. Pentru un meniu la cantină, studentul trebuie să scoată din buzunar 10 franci, de aceea majoritatea trec granița și merg în Franța să se aprovizioneze cu mâncare, ținând cont de faptul că în Geneva, ca și în toată Europa de altfel, studenții își aduc adesea mâncarea lor pregătită acasă, pe care o consumă în spații special amenajate sau afară pe iarbă când e cald. O lună de transport lunar variază între 40 și 50 de franci, iar distracțiile nici nu face să le mai pomenim, deoarece prețurile sunt la extreme, pentru un mojito trebuie să scoți din buzunar 20 de franci.

∗∗∗

Acestea fiind spuse, vă îndemnăm să țineți cont de bugetul vostru, cel al părinților mai exact, înainte ca să alegeți destinația unde vreți să vă faceți studiile. Întreținerea contează mult, dar totuși studiile sunt cele mai importante. E o investiție în viitor, iar cheltuielile pentru întreținere vor fi rambursate cu un pic de noroc și multă sârguință atunci când veți fi angajat în câmpul muncii.

 Olesea Roibu

Taguri: #vox
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente