Locurile istorice în Chișinău sunt variate. Dacă vrei să descoperi mai mult din cultura capitalei și vrei să depășești zona centrului istoric, iată câteva alternative de care prietenii străini vor fi impresionați.
În vizorul nostru intră astăzi sectorul Buiucani. Cu o istorie de peste 500 de ani de existență, Buiucani a fost mai întâi de toate un sat, în hotarele Chișinăului fiind integrat abia în anii 50-60 ai secolului trecut. În prezent, numără aproximativ 160.000 de locuitori.
Vă prezentăm în continuare patru obiective, vizitarea cărora vă va oferi o perspectivă largă asupra sectorului, o plimbare de aproximativ trei ore și impresii din cele mai diverse.
Obiectiv nr. 1 – Parcul Alunelul/Cimitirul evreiesc
În parcul Alunelul ajungi traversând strada de la stația „Asociația Zorile”. Poți lua din centrul orașului troleibuzul nr. 5, 8 sau 1. Faptul că parcul se află în apropiere de Cimitirul evreiesc nu este întâmplător, pentru că pe teritoriul parcului a existat în trecut partea de est a cimitirului. Spre 1960, aceasta a fost distrus total, pietre de morminte fiind zdrobite și apoi folosite la construcția gardului pentru partea rămasă precum și pentru pavarea aleilor din parc.
Cimitirul evreiesc
Partea de vest a cimitirului evreiesc s-a păstrat şi până în prezent, însă majoritatea mormintelor sunt în stare gravă. Evreii au început să fie îngropați aici încă din 1812, mulți dintre ei și-au găsit locul de veci în timpul Pogromului evreiesc din 1903, pe vremea când primarul Chișinăului era Karl Shmidt. Informațiile oficiale ne arată că în timpul Pogromului circa 50 de evrei au fost uciși și peste 600 – răniți.
Pretextul masacrului a fost uciderea unui adolescent ucrainean creștin. Jurnalistul rus Pavel Krușevan a publicat un articol în care îi învinuia pe evrei de această crimă.
Pogromul a trezit proteste în lumea largă. Au fost organizate mitinguri la Londra, Paris și New York, iar Theodore Roosevelt, președintele SUA, a adresat lui Nicolae al II-lea o petiție „în numele poporului american”, pe care țarul a refuzat să o accepte.
Cimitirul este deschis pentru vizite.
Obiectivul Nr. 2 – Rugina
Ca să ajungi la Rugina, trebuie să te întorci la stația „Asociația Zorile” și să iei un mijloc de transport până la strada Ghidighici. Acolo vei găsi complexul de sculpturi în aer liber – Rugina & CO – secolul XX. Autorii proiectului sunt Vasile Moșcov și Nicolae Ischimji. Prima operă a apărut în anul 1985.
Teritoriul pe care se află expoziția a aparținut fostei fabrici de jucării din Chișinău și apoi întreprinderii „Zelenstroi”. Treptat însă, mici părți au început să fie date în arendă. Astfel, cei doi sculptori au închiriat și ei un spațiu pe care l-au reconstruit și l-au transformat în atelier.
În urma mai multor încercări ale sculptorilor de a obține din partea autorităților statutul de monument de artă pentru complex, procesele birocratice au fost mereu o barieră pentru obținerea unui rezultat pozitiv.
Astăzi, autorii nu au permisiunea de a intra în atelierul lor, din cauza că și alte persoane își atribuie dreptul la această proprietate. Despre Rugina și problemele care îi amenință existența aflați pe rugina.org.
Obiectivul Nr. 3 – Telefericul
Urmând în continuare Calea Ieșilor, vei ajunge la ceea ce a mai rămas din Telefericul de la Buicani. A fost construit în 1988 și făcea parte dintr-un proiect grandios de transformare a sectorului Buiucani într-o zonă de odihnă modernă. Construcţia funicularului a costat şapte milioane de ruble.
După două decenii de când telefericul nu mai funcționează, autoritățile au primit o solicitare din partea unui om de afaceri care este dispus să investească aproape două milioane de euro pentru repararea mijlocului de transport și amenajarea terenului din preajma lui. În viitor o călătorie cu telefericul ar putea costa până la 50 de lei.
Telefericul făcea legătura dintre străzile Calea Ieşilor şi Nicolae Costin. Și dacă o plimbare aeriană încă nu e posibilă, poți reconstitui traseul telefericului pe jos. Priveliștea minunată din pădure și aerul curat îți vor asigura o plimbare interesantă.
Obiectivul Nr. 4 – Cimitirul animalelor
De la strada Nicolae Costin poți merge până la strada Liviu Deleanu, iar de acolo tot prin pădure vei întâlni inevitabil locul de veci al animalelor din Chișinău. Cimitirul are aproximativ 70 de locuri. Deși este amenajat ilegal, el continuă să se extindă. Pe plăcile funerare putem observa că cele mai vechi monumente au fost amplasate încă în anii 90′ iar cel mai recent – în 2014.
Pentru a vă orienta în spațiu e bine să aveți o hartă care vă permite să vă construiți traseul așa cum vă este mai comod. Călătorie frumoasă!