Proiectul Rails Girls Chișinău începuse pe 16 mai și a durat trei sâmbete, unde câteva zeci de domnișoare selectate au avut ocazia să studieze bazele framework-ului Ruby on Rails și să identifice funcțiile necesare pentru a lucra mai departe la proiectele personale cu care au venit la cursuri.
Inițiativa implementării proiectului în Moldova aparține Doinei Leca și lui Ivan Zarea. Ei povestesc că stăteau într-o dimineață de ianuarie la bucătărie, dormind deasupra cafelelor și discutând despre ce se poate de făcut bun pentru comunitate. Așa a apărut ideea de Rails Girls Chișinău.
„Am început să strângem echipa cu un mesaj pe grupul Developer MD. Nu voi ascunde că am avut comentarii mixte, cele mai vocale – destul de negative. La urma urmei, „girls are stupid and IT is difficult, right?”. Cred că anume acesta a fost punctul în care am înțeles că ideea trebuie să devină realitate.
Am avut, totuși, și răspunsuri pozitive și oferte de ajutor, la primele întâlniri venind și rămânând cu noi până la sfârșit Tatiana Moldovan, Marina Cucer, Vladislav Ledniov, Andrei Istratii, Ciprian Plăcintă și Olga Batîr. Echipei de mentori i s-au alăturat Vladimir Pîntea și Ivan Danci, Eugeniu Vozoca și Petru Hâncu, precum și grupul bumbuana, adică Ana Balica și Alex Bumbu. Sergiu Terman și Roman Leca au lucrat la o parte din funcționalitatea site-ului, iar Mihai Coșleț ne-a ajutat cu logistica și acum poate să desfacă un banner în mai puțin de 10 secunde. Prin Abayomi Ogundipe am ajuns la Ana Bradu și Centrul Moldo-Coreean de Acces Informațional, iar Maria Nemciuc a fost puntea de contact cu ATIC și USAID”, povestește Doina.
Conceptul Rails Girls descrie implicarea domnișoarelor în domeniul IT anume prin studierea platformei de dezvoltare web Rails pentru limbajul de programare Ruby care facilitează construirea de aplicații web într-un mod mai accelerat. Ideea principală a proiectului a fost să atragă anume fete care au puțină experiență sau deloc în domeniul IT.
La acest proiect s-au înregistrat numeroase fete cu diverse idei, iar cele mai bune 28 au avut ocazia să studieze Rails cu ajutorul unor mentori dotați și deschiși provocărilor. „În cadrul proiectului, Tatiana a gestionat relațiile cu partenerii media, Marina ne-a ajutat în procesul de recrutare și activitatea de ice-breaking, despre Ciprian și Olga am scris mai sus, Andrei, Vladimir, Ivan, Vladislav, Eugeniu, Petru și bumbuana au fost cei care au mers de la ecran la ecran să caute soluții la erori și răspunsuri la întrebări”, explică Doina.
Domnișoarele participante au avut ocazia să studieze totul și datorită unui ghid cu titlul Rails Girls Chișinău, elaborat de către Ivan Zarea și Andrei Istrati, ajustat și revizuit după sugestiile mentorilor și participanților. Rails Girls, pe lângă studii și momente când ceva nu-ți reușește, a ajuns a fi o comunitate de aproape treizeci de participante selectate din cele peste o sută de formulare de înregistrare, cam tot atâția organizatori și tot atâtea zeci de ore de pregătiri, discuții sau griji.
Unul din mentorii Rails Girls Chișinău, Vladislav Ledniov, programator la compania „Fusion Works”, spune că aceasta a fost prima sa experiență de mentorat. „E interesant și provocator în același timp. Atunci când lucrezi programator, deja ți se pare fiecare acțiune drept una ușoară, de bază. Plus că ele se uită, iată de ce, pe lângă faptul că fugeam de la monitor la monitor să ajut fetele să descopere greșelile făcute sau să discutăm asupra unei idei de implementare în proiect, mi-am amintit și eu informația puțin uitată”, spune Vladislav.
„În opinia mea, ideea proiectului este absolut extraordinară. A fost prima mea experiență în calitate de mentor și susțin toate inițiativele de alfabetizare digitală”, spune Eugeniu Vozoca, programator la „Granat” și mentorul nonconformist din echipa academică.
Alisa Frunza, participantă la Rails Girls, a studiat la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și a hotărât să participe, deoarece primul său job oficial a fost în domeniul TIC și a rezultat într-o schimbare totală a profilului de muncă. „Am ajuns să particip în diverse proiecte din domeniu, iar acum lucrez în calitate de inginer de software. Particip la Rails Girls pentru ca să încerc treptat să mă reprofilez în domeniul TIC, întrucât într-adevăr îmi văd viitorul acolo.” Alisei i-a plăcut enorm proiectul, întrucât a avut șansa să creeze ceva pentru prima dată. Nu era încrezută în forțele sale de la început, însă acum, deși proiectul său încă nu a ajuns la final, este extrem de mulțumită pentru ceea ce a rezultat. „Fetelor care planifică să se reprofileze la fel ca mine le doresc să nu le fie frică să o facă pas cu pas. Acțiunile fiecăreia din noi trebuie să fie determinate”, urează Alisa.
„Ne-am bazat în totalitate pe entuziasm și voluntariat, sperăm să nu ne oprim aici și sper să existe și o ediție viitoare, la care organizatori să devină participanții de acum. La urma urmei, ghid este, site este, experiență de dat în gropi – cât încape. Vă mulțumim pentru că sunteți cu noi și ne vedem mâine la închiderea evenimentului”, punctează Doina.
Domnișoarele participante la proiect urmează să-și prezinte ideile duminică, 31 mai, la ora 11:00 la Generator Hub, în cadrul unui eveniment de închidere a cursurilor Rails Girls. Va fi făcută o sistematizare a celor învățate, iar fetele vor povesti despre proiectele personale și asupra căror puncte mai au nevoie de susținere. Intrarea este absolut gratuită.
Organizarea evenimentului a fost posibilă datorită parteneriatelor frumoase cu Agenția Digitală „Granat”, compania „Code Factory” și Centrul Moldo-Coreean de Acces Informațional, compania „Fusion Works”, Asociația Companiilor din domeniul ICT (ATIC) din Republica Moldova, proiectul CEED II din cadrul USAID și Generator Hub.
Continuitatea proiectului Rails Girls Chișinău poate fi urmărită pe pagina oficială de Facebook.