„Păsări Călătoare” – Cel mai mișto videoblog despre moldovenii plecați peste hotare

11327421_10155602427745453_126113076_o
Foto: „Păsări Călătoare” - Anastasia Condruc, Nata Albot, Zina Esepciuc și Irina Galbura

Un nou proiect numit „Păsări călătoare” va fi lansat din 1 iunie curent și reprezintă un videoblog a patru moldovence stabilite în diferite colțuri ale lumii.

Nata Albot – stabilită în Canada, Irina Galbura din Irlanda, Anastasia Condruc din Spania și Zina Esepciuc din inima Franței își propun să povestească, prin intermediul acestui proiect, despre bucuriile și eșecurile moldovenilor plecați în străinătate. „Noi suntem plecate de acasă, dar acolo unde suntem, tot „acasă” numim. Fiecare are motivul ei de ce a plecat și cum își construiește viața acolo. Toate acestea le veți afla în unicul videoblog „Păsări Călătoare””, spune una din protagoniste.

În doar două zile de când a fost plasat teaser-ul video pe pagina de Facebook a proiectului, acesta a reușit să stârnească multă curiozitate și suport din partea internauților, dar și circa 11 mii de afișări (pentru o vizualizare mai calitativă a teaserului apăsați butonul HD).

 

Cele patru tinere planifică să scoată câte un episod pe săptămână, care va fi plasat pe pagina lor de Facebook – Păsări Călătoare. „Cei plecați din Moldova au nevoie de o voce. Noi o să încercăm să ne facem auzite și văzute”, spun fetele într-un mesaj. Am decis să le întrebăm pe cele patru protagoniste ce semnifică pentru ele acest proiect și de ce au decis să se aventureze în el. Iată ce ne-au ciripit cele patru păsărici:

 

Nata Albot – Montreal, Canada

nata1

Eu am fost cea care a venit cu inițiativa de a face acest proiect. Aflându-mă departe de casă, am înțeles că sunt atâtea sute de mii de moldoveni ce sunt departe de Moldova și care în continuare nu au o sursă, o voce, nu neapărat de informare, că noi nu vom forma oamenii, noi vom încerca pur și simplu, prin intermediul propriilor noastre experiențe, să transmitem experiența sutelor de mii de moldoveni. Noi ne-am gândit că ar fi o idee grozavă să devenim această voce și într-un fel să-i conectăm, prin noi, pe moldoveni. Cei plecați nu au o pagină de Facebook sau Odnoklassniki, noi avem doar Păsărele nostre Călătoare. Când le-am propus fetelor ideea, noi foarte mult timp am digerat-o, am făcut și teste pilot, iar într-un moment dat, entuziasmul a început să se stingă și aici trebuie să recunosc că este vina și meritul fetelor care au insistat și au zis: „Hai să o pornim, hai să o pornim” și iată am pornit-o.

 

Irina Galbura – Dublin, Irlanda

irina

Pentru mine, proiectul Păsări Călătoare înseamnă, în primul rând, libertate. Eu nu mă voi conduce după schițe, cadraturi perfecte sau dicție corectă. Eu voi fi spontană, voi arată exact așa cum este viața mea acolo, la Dublin. Eu de mică tot „mârâiam” și mă zbăteam că vreau să plec din Moldova, asta pentru ca eu sunt născută în Germania, pentru că eram sigură că altundeva este mult mai bine ca în Moldova. Și am plecat. Cum este viața și realitatea după ce te rupi de casă, o voi povesti în acest proiect, fapt pentru care și am ales să fac parte din echipa Păsări Călătoare. Vă voi reda tot, exact așa cum este, cu bune și cu rele. Dacă exista așa un proiect înainte să mă fi mutat în Irlanda, poate mai ezitam un pic cu plecarea sau poate plecam mai pregătită, mai informată.

 

Anastasia Condruc – Barcelona, Spania

sia

Pentru mine, „Păsări călătoare” înseamnă o voce a moldovenilor plecați, care încă nu există și căreia noi ne-am pornit să-i dăm viață. Înseamnă să trec peste o barieră foarte mare pentru mine și să găsesc curajul să le vorbesc oamenilor despre experiența mea. Am impresia că suntem mulți plecați și trăim experiențe oarecum similare, dar nimeni încă nu le vociferează. Prin urmare, dacă noi, cu cele „două kapici” ale noastre, o să ajutăm cel puțin un emigrant să nu se simtă singur în drumul pe care și l-a ales, eu o să fiu foarte fericită.

Am ales să fiu o pasăre călătoare pentru că îmi place echipa care s-a format așa, de la sine. Suntem patru femei, patru prietene, care-și împărtășeau trăirile pe Skype și am hotărât că poate ar fi bine să deschidem cortina și să lăsăm mai mulți oameni să vadă cum e în lumea noastră. Îmi place că suntem toate femei, pentru că eu cred că se vede și în țară că femeile sunt cele care fac treabă, care se țin de cuvânt, prin urmare – sunt cele care au ceva de spus. Și, desigur, sunt o pasăre călătoare pentru că asta e interesant și e fun.

 

Zina Esepciuc – Paris, Franța

zina

Proiectul este o bună șansă de a povesti lumii viața de la Paris așa cum este ea în 2015 și toate aspectele ei plăcute sau mai puțin confortabile, din perspectiva unei studente. Nu am avut bursă de studii și am ales un domeniu diferit de cele pe care le aleg moldovenii plecând la studii peste hotare. Asta provoacă discuții lungi și uneori obositoare, când explic ce fac eu în realitate la Paris. În episoadele PC veți vedea cu ce mă ocup eu și cum supraviețuiesc în unul din cele mai scumpe orașe ale lumii, dar, în același timp, găsesc timp și de distracții.

Pentru mine, PC este un canal prin intermediul căruia noi, cei plecați peste hotare în sfârșit vom putea informa și astfel, sparge niște stereotipuri despre viața moldovenilor în afara spațiului mioritic.

Dragi „Păsări Călătoare”, echipa #diez vă dorește mult succes și inspirație în realizarea fiecărui episod!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente