(video) Drogate și exploatate – 14 tinere impuse să presteze servicii sexuale în Chișinău

img_20150514_203835
Foto:Cinci persoane documentate de poliție pentru trafic de ființe umane PC: IGP

O grupare specializată, ce recruta tinere, printre care și minore, din localitățile țării și le exploatau sexual în diferite apartamente închiriate în municipiul Chişinău, a fost anihilată.

Suspecții, 4 bărbați cu vârste cuprinse între 23 și 32 de ani și o tânără de 20 de ani, prin intermediul anunțurilor publicate pe unele site-uri, cu conținutul „masaj erotic plăcut cu o domnișoară sexy”, „relaxează-te cu o domnișoară cu aspect fizic plăcut care te face să uiți de tot pesimismul”, „adorabilă domnișoară face cunoștință cu bărbat”, le vindeau clienților, cu sume cuprinse între 600 și 1.000 de lei pentru o oră de masaj erotic, și servicii intime.

În prezent, forțele de ordine au reușit să identifice 14 tinere, dintre care 7 minore, care, pe parcursul ultimului an, au fost exploatate sexual, majoritatea dintre ele fiind drogate de către infractori. De asemenea, gruparea respectivă mai deținea și apartamente, unde victimele prestau servicii de video-chat online.

Totodată, poliția a documentat și alte grupări specializate în traficul de ființe umane, în urma căreia s-a stabilit că gruparea menționată prelua o parte din victime de la alte grupări, oferindu-le domnișoarelor un procentaj mai mare din sumele bănești primite de la clienți pentru serviciile sexuale prestate.

Actualmente, bănuiții sunt cercetați în stare de arest pentru „Trafic de ființe umane”. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate de până la 20 de ani.

În acest sens, Centrul pentru combaterea crimelor informatice vine cu recomandări adresate părinților, tutorilor și altor persoane:
– Comunicați deschis copiilor avantajele și dezavantajele utilizării internetului;
– Stabiliți împreună cu copiii regulile de utilizare a calculatorului și telefonului mobil;
– Nu restricționați excesiv și fără justificare accesul la calculator și la internet;
– Așezați calculatorul în camera cea mai accesibilă;
– Discutați despre riscurile la care se pot expune, dacă acceptă întâlniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin e-mail, chat sau telefonul mobil;
– Asigurați-vă de faptul că știți parolele de acces la e-mail-ul copilului dumneavoastră sau paginile web personalizate;
– Încercați să aflați mai multe despre „prietenii online” ai copiilor, așa cum doriți să-i știți și pe cei din lumea reală;
– Amintiți-le copiilor că nu tot ceea ce citesc sau văd pe Internet este adevărat;
– Pentru a înlesni navigarea în siguranță pe Internet a copiilor, folosiți programe de filtrare specializate sau utilizați filtrele motoarelor de căutare preferate;
– Discutați despre riscurile la care se pot expune dacă acceptă întâlniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin e-mail, chat sau telefonul mobil;
– Explicați copiilor despre importanța folosirii adecvate a Internet-ului (informații de cultură generală, ajutor pentru temele de acasă, distracție) și rolul lor în evitarea pericolelor la care pot fi expuși.

Pentru mai multe detalii cu privire la metodele de protecție a copiilor în spațiul Internet, accesați portalul www.siguronline.md, care a fost conceput să informeze şi să promoveze utilizarea sigură a Internetului de către copii cu sprijinul şi implicarea specialiștilor, părinţilor şi profesorilor sau telefonați la numărul de telefon: Unitatea de gardă a INI – (022) 577-177, 078710293.

Menționăm că pe site-ul www.siguronline.md poate fi găsit și softul destinat pentru raportarea abuzurilor online.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente