Studenții de la UTM vor studia procesul producerii vinului într-o secție nouă de micro-vinificație.
Grație suportului acordat de Filiera Vinului, Ministerul Educației și Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, precum și agenților economici, secția didactică de vinificație a fost dotată cu echipamente de ultimă generație, având menirea de a contribui radical la calitatea pregătirii viitorilor specialiști vinificatori.
Secția are o capacitate de prelucrare primară a strugurilor de circa 10 tone, procesul tehnologic fiind complet automatizat. Aici vor fi produse, în scopuri didactice şi de cercetare, 10 tipuri de vinuri lente şi spumante, există şi o instalație de preparare a divinurilor, au fost achiziționate şi utilajele pentru răcire, filtrare, prelucrare şi păstrare. Este montată şi o linie de îmbuteliere pentru 5 mii de sticle anual. Materia primă necesară va fi donată de către membrii Asociației producătorilor din ramura vinificației.
Această bijuterie didactică face parte din investiţia făcută de Filiera Vinului în valoare de 2,7 mln. euro şi contribuţia Guvernului RM în valoare de 1,3 mln. euro pentru fondarea Centrului de excelenţă de vinificaţie a UTM.
„Brandul R.M. este producţia vinicolă şi trebuie de făcut totul ca prin pregătirea cadrelor, prin cercetare, prin experienţă şi tradiţie de peste jumătate de secol să contribuim la dezvoltarea celei mai importante ramuri ale economiei. Noua secţie didactică de vinificaţie constituie o oportunitate de a contribui la realizarea acestui deziderat şi va aduce un nou suflu în pregătirea cadrelor cu o mentalitate contemporană, orientată spre viitor şi cu aspiraţii europene”, a subliniat Preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri din Moldova, Constantin Sîrgi.