Astăzi, 22 mai, la Bălți, a fost instalată cea de doua bancă gigantică din seria „Covorul Dorului” și se numește „Păretar”, în cinstea ornamentului specific, întâlnit adesea pe covoarele basarabene. Aceasta a fost instalată în zona pietonală a orașului Bălți. Evenimentul de inaugurare a avut loc chiar de Hramul municipiului.
„Spre uimirea mea, abia ajunși, noi nu apucasem încă să ne dăm bine seama cum arată banca, pentru că aceasta era împânzită de copii și părinți care își făceau poze. Lumea încontinuu trecea pe alături și întreba ce este asta, noi le explicam, după care ei se luminau la față, se bucurau și spuneau mulțumesc, că vor avea în orașul lor așa o bancă haioasă. Pentru oameni este un pic cam ciudat să vadă asemenea manifestări de urbanizare, oamenii văd, de obicei, gherete, corturi, dar atunci când văd un obiect care aproape e un obiect de artă nu pot să înțeleagă de unde și până unde el trebuie să apară acolo. Se bucurau că o să rămână permanent acolo, în Bălți”, ne-a mărturisit fondatoarea asociației Klumea, Nata Albot, căreia îi aparține inițiativa.
Comparativ cu banca instalată la finele lui decembrie, în Chișinău, cea de la Bălți este mai colorată și atractivă. „Banca aceasta este o frântură dintr-un păretar, deci ornamentele sunt preluate din păretarul tradițional, adică acel covor care se pune pe perete în zona patului sau a laiței. Este roșie, are ornamentele în care predomină zigzagul și formele geometrice”, a completat Nata Albot.
Banca a fost instalată cu susținerea financiară a unei companii private din Chișinău, cu implicarea lui Mihai Stamati, iar cel care a pictat această minunăție urbană nu este nimeni altul decât Radu Dumbravă – un artist în vârstă de 24 de ani din Chișinău, student la AMTAP, care a participat, anterior, în echipele poloneze ce au realizat picturile murale din sectorul Botanica.
„Banca este produsul armonios al unei colaborări între Klumea și compania Incasso, care s-a arătat ademenită de propunerea noastră și eu foarte mult m-am bucurat că ei au venit cu propunerea ca banca să fie la Bălți. Eu mi-aș fi dorit ca astfel de bănci să fie și la Cahul, și la Orhei, Soroca și suntem absolut deschiși de colaborare cu oricine va dori să acopere sine-costul de producție al acestei bănci și să promovăm covorul basarabean prin toată țara. Este un mobilier urbanistic care este foarte atractiv și care poate deveni un simbol al orașului și la care oamenii adoră să facă poze”, a conchis Nata Albot.
Pentru a simți spiritul evenimentului, Petru Scalețchi, „Bucătarul Diplomat”, a făcut cinste cu plăcinte și sarmale.