La granițele de sud-vest ale Chinei, în apropiere de granița tibetană, se află un popor care intrigă lumea cu obiceiurile lor, dar mai ales cu viziunea despre iubire și relații intime. Mosos sunt ultimii oameni matriarhali și au câștigat titlul de model comunitar cu ocazia celei de-a cincizecea aniversări a ONU.
Tribul Mosos trăiește pe malul lacului Lugu, între regiunile Yunnan și Sichuan. În tradiţia populară se spune că acest lac s-a născut din lacrimile zeiței Gemu. Toți copiii locuiesc cu mama lor. Copiii nu părăsesc casa familiei, care se transmite de la o generație la alta (de fete). Femeile sunt capul familiei și gestionează activitatea, fetele moștenesc numele și proprietatea, informează cyd.ro.
Armonia ca principiu de viață
Pentru acest popor, căsătoria nu există. Toata lumea este liberă să-și trăiască viața sexuală așa cum doreste, fără noțiunea de angajament. Pentru ei, căsătoria este o amenințare la adresa armoniei. O valoare esențială pentru ei este armonia și nimic, nici chir banii nu pot fi prioritari în fața acesteia. Ei cred că a fi căsătorit se echivalează cu o vânzare, o formă de iluzie. Mosos cred că este o prostie să promită dragostea veșnică, pentru că nimeni nu știe ce ne aduce ziua de mâine.
Promisiuni, nu trădare
Principiile economice ale unei familii sunt bazate pe toți membrii săi. Fiecare persoană are un rol de jucat. Negarea căsătoriei include o sexualitate trăită liber, fără dominație și fără loialitate.
Asta nu înseamna că un barbat sau o femeie „împart patul” oricând cu alți parteneri. Pur și simplu ei nu consideră că este necesar să facă o promisiune, deoarece aceasta ar putea fi foarte ușor destrămată. Când apare separarea între doi membri, aceasta se face cu blândețe și respect reciproc.
Dragostea inhibată
La vârsta de 13 ani, copiii sunt considerați adulți. Fetele obțin propria lor cameră și sunt libere să-și descopere sexualitatea, dar pot decide să aștepte momentul necesar când vor simţi că sunt gata să devină femei. La începutul unei relații, numele partenerului poate rămâne ascuns, deoarece nu sunt obligate să spună cine se furișează în camera lor. Atunci când există și iubire, partenerul este acceptat doar ca un prieten de familie, acesta poate ajuta la treburile casnice.
Locul mamei
Tații biologici nu sunt obligați să-și viziteze copiii sau să-i întrețină. În Masos, unchii copilului țin locul tatălui. Ei tratează nepoatele și nepoţii la fel ca și pe propriii copii. Pentru ei este esențial ca sora lor să aibă urmași sănătoși. Unchii au mai multe drepturi decât părinții asupra copiilor. Când o mamă moare, prima fiică din familie are datoria să preia rolul mamei. Ea va deveni „Ama” sau „Dabou”, termeni folosiţi în comunitatea lor. „Ama” decide sarcinile de zi cu zi și are grijă de casă.
Atunci când se organizează festivaluri cu ocazia sărbătoririi strămoșilor și naturii, ei nu participă la jocurile seducţiei. Aceste ritualuri sunt o modalitate de a dansa, de a se iubi, fără a se ascunde. Nimeni nu va judeca alegerea unui partener. Mosos se pot bucura din plin de libertatea de a da frâu liber pasiunilor și dragostei.