(foto) Festivalul Filmului Documentar CRONOGRAF a început la Chișinău

IMG_8173
Foto:Festivalul Filmului Documentar CRONOGRAF

Astăzi, 12 mai, începe cea de-a XII-a ediție a Festivalului de Film Documentar CRONOGRAF, la Chișinău, unde își vor da întâlnire cineaști notorii din țară și din străinătate și publicul cinefil de toate vârstele. Festivalul se va desfășura în perioada 12 – 18 mai 2015.

Festivalul a început cu o conferință de presă desfășurată la Odeon, cu prezența Ministrului Culturii Monica Babuc, Directorului Festivalului Virgiliu Mărgineanu, Directorului artistic Leontina Vatamanu, Președintelui juriului la Secțiunea Principală Nicolae Pojoga și Nataliei Cernat – coordonator comunicare de la Biroul de colaborare elvețiană în Republica Moldova.

 

Festivalul Filmului Documentar CRONOGRAF
Festivalul Filmului Documentar CRONOGRAF
Festivalul Filmului Documentar CRONOGRAF
Festivalul Filmului Documentar CRONOGRAF
Festivalul Filmului Documentar CRONOGRAF
Festivalul Filmului Documentar CRONOGRAF

Gala de deschidere a Festivalului va avea loc în incinta Centrului Cultural Odeon, marți, 12 mai, cu începere de la ora 19:00. Seara va culmina cu proiecția documentarului „Space tourists” („Turiști în spațiu”), o producție elvețiană realizată de producătorul și regizorul Christian Frei.

Documentarul relatează, în imagini uimitoare, visul pământenilor de a zbura în cosmos. Pentru 20 de milioane de dolari, Anousheh Ansari, originară din SUA, a reușit să-și îndeplinească acest vis. Filmul o urmărește în drumul ei în spațiul cosmic și arată pregătirile pentru zbor de pe Stația Spațială Internațională. În documentar îl descoperim și pe Dumitru Popescu, un tânăr visător din România, care încearcă să ajungă la stele prin modalități mai accesibile. Christian Frei, nominalizat la premiile Oscar pentru Film Documentar cu filmul său „War photographer” („Fotograf de război”) vine pentru prima dată în Republica Moldova, fiind membru al juriului la Secțiunea Principală din cadrul CRONOGRAF ediția a XII-a.

Descoperă aici întreg programul proiecțiilor din cadrul Festivalului CRONOGRAF.

Așadar, Christian Frei, Christoph Brunner, Aurelian Nica și Alex Shiriaieff formează juriul pentru Secțiunea Principală, al cărui președinte este cineastul Nicolae Pojoga (Republica Moldova).

La Secțiunea CadRo juriul este reprezentat de: Alecu Deleu, regizor, scenarist și producător (Moldova), Alexandru Canțâr, jurnalist și manager de presă (Moldova) și Nicoleta Zagura, expert UNESCO în valorificarea patrimoniului cultural (România).

În cadrul Secțiunii Producții Locale, decizia pentru cea mai bună lucrare le va aparține lui George Adadjanean, regizor de film, Sergiu Beznițchi, blogger, prezentator TV și scriitorului Iulian Foișor – regizor și producător de film și televiziune.

La Secțiunea Un Like pentru Documentar este cel mai tânăr juriu format din 5 liceeni cu vârstele cuprinse între 16 și 18 ani: Anastasia Organ, Igor Zaharov, Andreea Buzdugan, Cezar Prodan și Natalia Țurcanu.

 

PC: cronograf.md

Ediția a XII-a a Festivalului a adunat în concurs, pentru cele 4 secțiuni internaționale – Secțiunea Principală, CadRo, Cu ochii pe Moldova și Un Like pentru Documentar – 30 de producții recente din 22 de țări, multe dintre ele având deja la activ premii importante. Printre țările participante de pe meridiane mai îndepărtate se numără: Venezuela, Brazilia, Israel, Cuba, Spania, etc.

La Secțiunea Producții Locale, una națională, au intrat în concurs 9 documentare, realizate de cineaști și studiouri independente din Republica Moldova.

Republica Moldova este prezentă și la secțiunea internațională CadRo cu 2 producții: „Gospodarii deportați”, în regia lui Dumitru Pogorea și „Ciuleandra lui Vasile”, regizat de Teodor Covrig.

Secțiunea Cu ochii pe Moldova cuprinde documentare ce abordează, direct sau tangențial, subiecte despre Moldova, realizate de cineaști străini. Cele 5 documentare sunt: „Mamaliga Blues” – Brazilia, „Baronul țiganilor” – Austria, „Ziua bună” – RM, „Povești din zonele de conflict” – Franța, „Rămași fără arme” – RM – Olanda. Proiecțiile sunt prezentate în premieră în Moldova și pot fi văzute doar la Cronograf. Acestea de asemenea concurează între ele pentru Premiul Simpatia Publicului. Vezi pe #diez informații suplimentare despre aceste filme.

Anul acesta au participat în preselecție un număr impunător de documentare, peste 300 – cel mai mare de până acum – fapt ce dovedește importanța incontestabilă și popularitatea CRONOGRAF pe harta evenimentelor similare.

 

Festivalul Filmului Documentar CRONOGRAF
Festivalul Filmului Documentar CRONOGRAF

La ediția curentă, valoarea totală a premiilor pentru cele 5 secțiuni competitive depășește 190.000 lei, Premiul Mare constituind 2.500 de euro. De asemenea, câștigătorii vor pleca acasă și cu valoroase trofee executate în bronz de sculptorul Valentin Vârtosu.

O noutate a Festivalului este ziarul zilnic care va conține informație despre filmele prezentate în acea zi și va fi distribuit prin sală vizitatorilor.

 

Festivalul Filmului Documentar CRONOGRAF
Festivalul Filmului Documentar CRONOGRAF

În acest an, CRONOGRAF va ajunge și în 20 de localități din Republica Moldova, desfășurându-se gratuit.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente