(video) Regizorii străini își vor prezenta filmele despre Moldova la CRONOGRAF. Lista proiecțiilor

gipsy
Foto: PC: Captură video/The Gypsy Baron

În perioada 12 – 18 mai 2015, la Chișinău va avea loc Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF. Cu „OCHII PE MOLDOVA” va fi genericul sub care vor fi proiectate pentru a doua oară la FIFD CRONOGRAF documentare realizate de cineaşti străini despre spaţiul sau cetăţenii R. Moldova.

Este vorba de 5 producţii recente din Austria, Brazilia, Olanda, Franţa şi Moldova. Filmele concurează între ele pentru Premiul Simpatia Publicului. Documentarele vor rula la cinema ODEON şi vor fi însoţite de discuţii cu autorii şi protagoniştii. Prețul pentru biletele de intrare începe cu 30 de lei. Cumpără bilete pe iTicket.

Vezi mai jos lista proiecțiilor:

JOI, 14 Mai, 14:00 MAMALIGA BLUES

În 1931, Abram și Rachel Tolpolar au emigrat din Basarabia în Brazilia. 77 ani mai târziu, singurul lor copil, Mauro Tolpolar, a făcut drumul înapoi. Însoțit de cei doi copii ai săi, Mauro a vizitat locul de naștere al părinților, descoperind trecutul familiei sale.

Regie: Cassio Tolpolar
Imagine: Cassio Tolpolar
Țara: Brazilia/Brazil
Anul: 2014
Durata: 55 min

VINERI, 15 Mai, 13:30 BARONUL ȚIGANILOR/THE GYPSY BARON

Un film despre viața persoanelor de etnie romă din Soroca, Republica Moldova. Ghizii noștri de-a lungul filmului sunt Artur Cerari – baronul ales al țiganilor – și junele Vale. Împreună, aceștia ne prezintă viața lor de zi cu zi, tradițiile, dar și problemele cu care se confruntă.

Regie: Michaela Ronzoni, Oliver Indra, Anthony Jacobson
Imagine: Oliver Indra
Țara: Austria
Anul: 2014
Durata: 72 min

DUMINICĂ , 17 Mai, 11:00 ZIUA BUNĂ/THE GOOD DAY

Lidia e din Republica Moldova, iar Masato e din Japonia. Sunt casătoriţi de mai mulţi ani şi au o agenţie matrimonială la Chişinău. Ei îi ajută pe japonezi să întemeieze familii cu femeile din Moldova. Nadia se pregăteşte să plece în Japonia ca să-şi cunoască perechea, iar Xenia face nuntă cu Takashi.

Regie: Clara Kleininger
Imagine: Clara Kleininger
Țara: Moldova
Anul: 2014
Durata: 31 min

DUMINICĂ , 17 Mai, 11:40 POVEȘTI DIN ZONELE DE CONFLICT/STORIES FROM CONFLICT ZONES

La 3 martie 2010, jurnalistul parizian Raphael Beaugrand s-a urcat pe bicicletă cu scopul de a ajunge la Hiroshima până în 15 ianuarie 2011. În drumul său parcurs pe două roți prin Franța, Italia, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, România, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan, China, Coreea de Sud și Japonia trăiesc încă nenumărate victime ale genocidului, războaielor de independență, conflictelor înghețate, actelor de terorism sau represiunilor armate.

Regie: Raphael Beaugrand
Imagine: Raphael Beaugrand
Țara: Franţa/France
Anul: 2012
Durata: 90 min

DUMINICĂ , 17 Mai, 13:30 RĂMAȘI FĂRĂ MARE/LANDLOCKED

Un film documentar despre relația Republicii Moldova cu Marea Neagră. În epoca post-sovietică, Moldova a devenit un stat „fără ieșire la mare”. Istoria le dă unora și le ia altora. Pentru unii e ca și cum și-ar fi pierdut „marea lor”. Oamenii vorbesc despre Marea Neagră, printr-un amalgam de amintiri, idei, artă, istorie, opinii și vise.

Regie: Maarten de Kroon
Imagine: Maarten de Kroon
Țara: Moldova/Olanda / Moldova/Netherlands
Anul: 2013/2013
Durata: 39 min

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente