Top 10 cele mai călătoare întrebări ale etapei a cincea a Campionatului CUC 2015

club1
Foto: Echipa Prințese și Supermăni PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

Campionatul de Primăvară 2015 de „Ce? Unde? Când?” a fost deja la cea de-a cincea etapă a sa, iar #diez, ca de obicei, îți pregătește un top 10 al celor mai interesante și cu „vino-ncoa’” întrebări.

Întrebările de nivel mediu din această etapă au fost create de către echipele Google-Moogle, Moon Power, WTH, Turnul Alb. Ligile și Superligile continuă să lupte pentru pozițiile sale în clasament. Toate întrebările pot fi găsite aici.

#1. Autor: Vitalie Surugiu

Originea acestui cuvânt românesc vine din latină și înseamnă „doi X-și în urmă”. Explicația de ce pentru „2 X-și în urmă” romanii foloseau numeralul 3 ar putea fi că ei numărau şi X-ul în care erau. Vă rugăm să răspundeți printr-un cuvânt cum se spune în română la „doi X-și în urmă”?
Răspuns: anțărț.
Comentariu: Romanii spuneau „Anno tertio”, de unde a și provenit în română cuvântul anțărț.

#2. Autor: Sergiu Gherghelejiu

Într-un articol de pe portalul gazeta.ru, concurența dintre aceste 2 companii este numită metaforic „Război Nuclear”, ceea ce e destul de sugestiv, ținând cont de tendințele recente. Numiți-le peste un minut, știind că, la fel ca în geopolitica reală, în acest conflict, în ultimul timp se implică din ce în ce mai mult chinezii.
Răspuns: Intel și AMD.
Comentariu: Ținând cont de gradul de miniaturizare atins la producerea semiconductoarelor, titlul articolului capătă noi conotații.

 

PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale
PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#3. Autor: Dumitru Moțpan

Până în anul 2003, irakienii glumeau că, dacă populația lor ar fi numărată după capete, aceasta ar constitui 34 de milioane, dintre care doar 17 milioane de oameni. Ce ar fi celelalte 17 milioane?
Răspuns: Busturi ale lui Saddam Hussein.
Comentariu: Saddam Hussein a fost, până în 2003, conducătorul Irakului, care a instituit în țară cultului personalității. Fresce, picturi și statui care-l reprezintă sunt întâlnite în tot Irakul, iar un cartier din Bagdad îi poartă numele.

#4. Autor: Alexandru Lebedev

zepelinÎn imagine vedeți Piața Centrală din Riga, cu cele 5 pavilioane ale sale. În 1930, când piața a fost deschisă, ea era cea mai mare și cea mai progresivă piață din lume, fiind un exemplu de cum poți folosi lucruri uzate, făcând ceva util din ele. Acum, piața este înscrisă în patrimoniul UNESCO, iar cele 5 pavilioane sunt printre cele doar 9 X-uri care au rămas în lume. Peste un minut, vă rugăm să ne spuneți în calitate de ce erau folosite pavilioanele la începutul secolului douăzeci?
Răspuns: Hangare pentru Zeppelin.

#5. Autor: Sergiu Gherghelejiu

În spatele facultății de medicină a Universității din Tennessee se află o dumbravă destul de simpatică. Aflându-vă însă acolo, veți descoperi cu groază că sunteți înconjurat de cadavre, unele aflate sub copaci, la umbră, altele la soare. Să nu vă grăbiți să chemați poliția, acesta nu este decât singurul laborator experimental din lume, destinat pentru… Pentru ce?
Răspuns: Studierea descompunerii cadavrelor umane.

 

PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale
PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#6. Autor: Alexandru Lebedev

În magazinul de suvenire al Muzeului despre cele mai importante perioade ale Istoriei Franței, „Carnavalet din Paris”, se vinde un set special de cărți de jucat. Vă rugăm să ne spuneți prin ce se deosebesc câteva cărți din acest butuc de pachetele de cărți obișnuite?
Răspuns: Valeții, damele și regii sunt decapitați/ fără cap. (Criteriu de acceptare: fără cap).

Comentariu: Ghilotina este unul din cele mai sângeroase momente din istoria Franței, îndreptat împotriva oricăror forme regale. Deoarece în pachetul de cărți de jucat personajele umane sunt, de obicei, de viță nobilă, cei care au produs cărțile au considerat oportun să îi prezinte fără cap.

#7. Autor: Natan Garștea

În filmul pentru copii „Mama”, care este o coproducție a studiourilor „România Film” și „Mosfilm”, ei sunt 5. Acest număr a fost ales ca o medie între numărul lor tradițional la noi și numărul lor tradițional la ruși. Dar cine sunt ei?
Răspuns: iezi.
Comentariu: Filmul, apărut în 1976, este o ecranizare a poveștilor despre capra cu iezii mâncați de lup. În Rusia este răspândită versiunea „Волк и семеро козлят”, la noi – „Capra cu trei iezi”.

#8. Autor: Alexandru Lebedev

Potrivit UrbanDictionary, numele „X” este termenul folosit pentru cel mai de jos statut la care poate ajunge un bărbat, fiind în Friendzone. Aceștia sunt mereu sunați de către femeile pe care le plac doar pentru a le însoți undeva, să le ajute să mute mobila, să le asculte tot ce spun, să le facă anumite lucruri prin casă. Și toate acestea ei le fac cu un zâmbet pe buze, răspunzându-le la orice capriciu prin același cuvânt, „Da”. X a devenit recent popular în interpretarea lui Kristian Nairn. Peste un minut vă rugăm să ne spuneți ce am înlocuit prin X?
Răspuns: Hodor.
Comentariu: Referință la personajul Hodor din Game of Thrones.

 

PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale
PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#9. Autor: Maxim Sidorov

Aceste prenume și nume sunt purtate de un personaj al lui Edgar Poe, marinar care a fost ucis și mâncat de camarazii săi după naufragiu. La fel a fost numit și băiatul de cabină de pe vasul Mignonette, mâncat într-o situație similară. Aflând despre aceste cazuri, un scriitor a dat aceleași prenume și nume unuia din personajele operei sale din 2001, ulterior ecranizată. Și totuși, canibalismul lipsea în această carte și nici nu era posibil să existe, luând în vedere situația descrisă acolo. Numiți această operă literară.
Răspuns: Viața lui Pi.
Comentariu: Au existat mai multe cazuri când persoane cu numele Richard Parker, reale sau imaginare, au devenit jertfe ale canibalismului. Oricum, în cazul cărții „Viața lui Pi” nu poate fi vorba despre canibalism, din cauza că șalupa era populată de ființe de specii diferite.

#10. Autor: Zaharia Neadelcov

Ateție! Întrebarea conține o înlocuire!
O practică pe care românii au adoptat-o de la greci era de a șterge masa cu ginseng, pentru a-i da un miros proaspăt și răcoritor, mai ales în zilele caniculare. Pe de altă parte, slujitorii familiilor înstărite preferau să facă aceasta în locul muncii grele. Ce anume?
Răspuns: Frecau menta.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente