ICT Summit 2015: ICT4Education accentuează rolul femeii în sectorul IT

girls
Foto:Conferința de pre-lansare a proiectului GirlsGoIT, PC: GirlsGoIT

Moldova ICT Summit continuă, în această dimineață fiind dedicată o sesiune importantă despre interferența domeniului IT cu sistemul de învățământ din Republica Moldova. O foarte mare atenție a fost acordată rolului femeii în societatea TIC.

În această dimineață, o serie de oaspeți și reprezentanți ai diferitelor organizații importante au vorbit despre susținerea femeii în domeniul IT. Oaspeți, precum Excelența Sa, Ambasadorul Suediei în Moldova, Ingrid Tersman, au menționat despre importanța prezenței unor programe care vor accentua imaginea femeii în IT. „Suedia a rămas un fidel susținător al programelor de dezvoltare în domeniul TIC, iar Moldova este o platformă excelentă nu doar pentru a le implementa, dar și pentru a extinde unele filiale ale unor firme importante”, a menționat doamna Tersman.

„Dacă cunoști domeniul tehnologiei și limbile străine, ai toate șanse să fii angajată la o companie de telecomunicații”, a spus Corneliu Eftodi – Programme Manager Specialist, UN Women Moldova. „În plus, am auzit că doamnele și domnișoarele angajate au un mai mare potențial de creștere în carieră și stabilitate”.

Și dacă lumea afirmă că pledează pentru o societate digitală, evenimentul a încercat să demonstreze celor prezenți că femeile se implică la fel de mult în cadrul acestui proces ca și bărbații, doar că este nevoie de o anumită balansare a rolurilor celor doi. Problemele depistate în sectorul IT cu referire la rolul femeii sunt societatea stereotipizată, subaprecierea femeilor și gender gap.

Iată de ce, în cadrul evenimentului au fost discuții despre diverse evenimente, organizate de diferite persoane, care au demonstrat că femeia în IT este la fel de importantă și se dedică la fel de mult ca și orice angajat din domeniu.

 

PC: GirlsGoIT
PC: GirlsGoIT

#1. GirlsGoIT

Această inițiativă a obținut o susținere rapidă, ce își propune să creeze o platformă pentru promovarea femeilor în acest sector. De ce GirlsGoIT? Lipsa femeilor în domeniul TIC nu este doar o problemă socială, ci și economică. Proiectul va asigura dialogul ce va balansa problemele de gen. De asemenea, va fi o platformă prin care multpiplii parteneri ai proiectului vor investi în instruirea participantelor proiectului în domeniul antreprenoriatului IT. Poți citi despre evenimentul de pre-lansare al proiectului pe #diez și poți să te informezi despre Manifestul detaliat al proiectului.

 

PC: GirlsGoIT
PC: GirlsGoIT

#2. Tabăra de vară GirlsGoIT

Între 17 și 30 august, 36 de fete din 6 comunități vor participa la o tabără de vară. Astfel, participantele vor deveni ambasadoare care vor motiva, prin exemplul și experiența lor, alte fete să se implice în dezvoltarea rolului femeii în sectorul IT.

O tânără foarte inspirată, care susține cu tărie femeile ce lucrează în sectorul IT este Diana Marusic, dublă participantă la competiția internațională Mold-SEF. „Prima dată am observat avantajele programării în C cu vreo 5 ani în urmă, când am încercat să creez o aplicație care mă va ajuta să rezolv exercițiile la matematică. Aplicația am creat-o, dar așa și nu am mai folosit-o, însă am fost oarecum motivată să continui să studiez și alte limbaje de programare”, menționază Diana Marusic.

Femeile, la fel ca și bărbații, pot participa activ în viața domeniului TIC, a spus tânăra, ceea ce într-adevăr ea a demonstrat prin propriul său exemplu, participând la competiții ca Mold-SEF, StartUp Weekend sau Technovation Challenge.

Alți oaspeți ai evenimentului au menționat că sectorul IT îți permite să faci multe cercetări, să muncești cu dăruire la proiectele pe care ți le asumi și să lucrezi într-o echipă excelentă. Nu trebuie neapărat să fii inginer – poți deveni un bun manager în IT. Asociația ATIC a menționat că este importantă susținerea tuturor celor ce activează în domeniul TIC prin promovarea și crearea unor programe destinate antreprenorilor și persoanelor ce doresc să afle mai multe despre domeniul digital.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente