Despre tendințele școlii de astăzi și de mâine, despre orientarea mai mult spre specializare și mai puțin pe criterii superficiale au discutat profesorii din raionul Hâncești la o conferință științifică. Ei au stabilit că, începând cu următorul an de învățământ, elevii își vor dezvolta mai intens competenţele pentru viaţă.
„Tendinţa şcolii de astăzi şi de mâine este cea a specializării. Educaţia va trebui făcută în raport cu ceea ce-i cere societatea, nu după criterii artificiale”, a menționat șefa Direcţiei Generale Învăţământ Hânceşti, Valentina Tonu. Ea a adăugat că scopul claselor primare este alfabetizarea, al gimnaziului – aprofundarea unor cunoştinţe generale, a unor norme morale şi civice, iar la liceu sau la școala profesională, elevul trebuie să-şi formeze şi să-și aprofundeze competenţele pentru viaţă, să se apropie de meseria pe care vrea s-o îmbrăţişeze.
Soluția, potrivit celor prezenți la eveniment, este cartea: „Important e să-i convingem atât pe elevi, cât şi pe părinţi că lectura are un rol important în formarea caracterului şi comportamentului, să-i învăţăm să-şi educe copiii de la cea mai fragedă vârstă prin cărţi. Gustul de lectură nu vine de la sine, ci se formează printr-o muncă a factorilor educaţionali: familia şi şcoala”, a subliniat doamna Tonu.
Aceste obiective vor fi vizibile începând cu septembrie 2015, prin următoarele propuneri:
# Elaborarea curriculumului „Dezvoltarea competenţelor de comunicare ale elevilor” la nivel de Autoritate Locală de Specialitate în Domeniul Educaţiei;
# Monitorizarea comunicării scrise şi orale a elevilor nu doar de profesorii de limbă şi literatură română, dar de către toate cadrele didactice;
# Crearea unei relații de comunicare şi încredere reciprocă între profesori şi părinţi.