(foto) Cine vizitează Internet Cafe-urile din Chișinău într-o eră cu Wi-Fi gratuit

IMG_7607
Foto:Internet Cafe-uri într-un Chișinău cu Wi-Fi gratuit

Nevoia de a fi mereu conectați la lumea virtuală a determinat oamenii să-și creeze cât mai multe spații care să le permită acces la internet, în afară de faptul că acasă sunt în stare să plătească și până la 200 de lei lunar pentru o conexiune bună. Cu toate acestea, în Chișinău mai sunt frecventate și Internet Cafe-urile. Aflați, în continuare, cine și pentru ce le vizitează.

Despre cât de profitabil este să deții, astăzi, o astfel de afacere, am încercat să aflăm, vizitând câteva Internet Cafe-uri din capitală.

Deși nu am fost în orele de vârf, fluxul cel mai mare de clienți fiind seara, mai mult de jumătate din cele 70 de locuri disponibile ale unui Internet Cafe din centrul Chișinăului erau ocupate. Administratorii localurilor spun că elevii – clienți permanenți, vin după ore, dar nu sunt excluse nici cazurile când elevii chiulesc de la ore pentru o sesiune de jocuri.

Cine vine la un Internet Cafe?

Ion, administratorul unui local din centru, ne-a spus că majoritatea clienților sunt băieți, pentru că lor le plac jocurile. Pe de o parte sunt elevii – cei mai mulți în clasele a 6-a – a 7-a și mai mari, iar pe de altă parte sunt liceenii și studenții care depășesc vârsta de 18 ani.

Buiucani – un alt sector, un alt local, aceeași poveste. Și administratorul de aici ne-a spus că cei mai mulți clienți sunt băieții, începând cu 10 ani și până la 70 de ani. Cei care sunt mai în vârstă nu au tot timpul acces la un calculator personal și vin pentru servicii de redactare și dactilografiere.

 

Internet Cafe din centrul Chișinăului
Internet Cafe din centrul Chișinăului

Pentru ce vin clienții la un Internet Cafe?

Nu, nu pentru rețele de socializare. În cazuri mai rare vin pentru Google sau pentru xerox, deși și acestea sunt servicii de care te poți bucura într-un local de acest fel. Jocurile electronice sunt atracția principală.

„Sunt diferite categorii de clienți care au interese diferite. Multe persoane vin pentru anumite jocuri care sunt practicate doar în rețea la calculatoare puternice și nu dispun de aceste condiții acasă. Sunt alte persoane care vin pentru servicii de scanare, imprimare, redactare, dactilografiere sau caută anumite informații pe motoarele de căutare. Sunt unii oameni care vin să vorbească și prin Skype cu cei de peste hotare”, a fost ceea ce ne-a spus administratorul unui local din centru.

 

Cei mai frecvenți utilizatori sunt băieții
Cei mai frecvenți utilizatori sunt băieții

Cât plătim pentru serviciile unui Internet Cafe?

Tarifele variază în fiecare local. Dacă în centru achiți de la 10 lei pentru o oră, 25 de lei pentru 3 ore și 40 de lei pentru pachetul de noapte, care include 8 ore, în alte sectoare prețurile pot fi mai mici cu 30%, astfel încât, pentru o oră, un utilizator achită, în medie, 6 lei.

Dacă în localurile mai vechi, cu peste 5 ani de activitate, administratorii spun că au simțit diferența pe care o face dezvoltarea tot mai puternică a erei digitale, cei nou inițiați în domeniu spun că: „Dacă te poziționezi într-o regiune cu mai puțină concurență și aproape de clienți, n-ai cum să dai greș”, ne-a spus administratorul unui local deschis de doar o lună.

De câți angajați este nevoie pentru a întreține un astfel de local?

Nu prea mulți, dar asta nu înseamnă că nu vei primi asistența necesară ori de câte ori vei avea nevoie. „Aici suntem doi. Eu sunt operatorul, primesc comenzile și setez tarifele în funcție de serviciile solicitate și este colegul meu, care îi ajută pe cei care se folosesc de computere în cazul apariției unor probleme tehnice. El ajută chiar și la tapare sau redactare în cazul unei astfel de solicitări din partea clientului”, ne-a spus un administrator.

Am reușit să vorbim și cu câțiva utilizatori, deși aceștia erau foarte concentrați la jocurile de calculator.

Mihai, 19 ani

Am calculator acasă, dar frecventez foarte des Internet Cafe-urile. Joc Counter Strike. Pentru mine, e un fel de descărcare de nervi, ca să nu fiu agresiv în lumea reală. Aici e mai interesant decât acasă. Deseori, ne strângem vreo 10 oameni și venim noaptea. Pot accesa rețelele de socializare și acasă. Aici vin doar pentru jocuri.

Vladimir, 16 ani

Nu vin foarte des – o dată pe lună maximum. Am calculator și acasă, dar vin pentru jocuri cu prietenii. Acasă nu e atât de interesant.

Dan, 10 ani

Eu vin de două ori pe săptămână, după ore, pentru că aici e aproape de școală. Vin cu colegii și ne jucăm în rețea.

 

IMG_7264
Tarifele variază în funcție de local și de regiunea în care este amplasat

E posibil ca utilizatorii să vină cu calculatoarele personale?

Nu, orice Internet Cafe are calculatoarele proprii, pe lângă asta, spații confortabile și toate serviciile incluse. „Suntem aici pentru cei care nu dispun de un calculator personal sau nu au unul potrivit pentru ceea ce își doresc să facă”, ne spun administratorii.

Discuțiile cu utilizatorii ne-au determinat să contactăm și un psiholog care ne-a explicat cauzele și efectele refugierii tinerilor în lumea virtuală a jocurilor de calculator.

 

Mariana Vîlcu, profesor universitar de psihologie
Marina Vîlcu, profesor universitar de psihologie

Întrebarea pe care trebuie să o punem este ce îl face pe tânăr să frecventeze aceste localuri. Dacă pornim de la ideea pozitivă, putem intui că sunt tineri care nu dispun acasă de aceste mijloace tehnice și merg acolo pentru a se pregăti de ore, pentru a face niște referate sau alte lucruri ce țin de școală sau vin din dorința de evita eventualele certuri ce pot apărea între ei și alți membri ai familiei cu care trebuie să împartă un calculator.

Dacă vorbim de tinerii care, deși au posibilitatea de a accesa internetul și acasă, preferă să petreacă timpul într-un Internet Cafe, este pentru că ei au o nevoie stringentă de comunicare și de emoții pozitive puternice, au nevoia de a se simți bine. Aceste localuri, de cele mai multe ori, nu educă calități frumoase tinerilor, pentru că anume aici ei, simțindu-se liberi și nefiind sub supravegherea părinților, își permit să aibă un anumit comportament pe care nu și l-ar permite în fața părinților. Acest lucru este mai cu seamă frecvent printre copiii ai căror părinți sunt plecați peste hotare.

Problema e că petrecerea timpului în acest mod poate crea o dependență, iar aceasta ar putea fi cauza unui comportament agresiv și chiar delincvent, or tinerii preferă anume jocurile de acțiune care conțin foarte multă violență. Dependența este foarte periculoasă, întrucât tânărul ajunge să nu se simtă bine fără aceste jocuri, iar în astfel de cazuri trebuie să intervină familia, explicându-i tânărului aspectele pozitive și negative ale acestei activități, redirecționându-l și spre alte metode de a-și petrece timpul frumos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente