(foto) Descoperă cum să decorezi masa festivă de Paște și cum să dai dovadă de bune maniere

IMG_7489
Foto:Decorarea mesei

Un util eveniment despre codul bunelor maniere, dar și despre idei creative de a decora masa festivă de Paște a avut loc sâmbătă, 4 aprilie, la Chișinău.

Organizatorii acestui eveniment sunt Exquisite Academy și Centrul de dezvoltare personală ABeZe.

 

Exquisite Academy
Exquisite Academy

Adriana Moșnoi, reprezentanta Exquisite Academy, a spus: „Este important să cunoaștem regulile de bază ale bunelor maniere atunci când suntem la o masă festivă și atunci când suntem gazda, să avem o masă decorată frumos. Pe viitor, este posibil să organizăm evenimente și cu alte tematici”.

 

Adriana Moșnoi, organizatoare
Adriana Moșnoi, organizatoare

Trainerii evenimentului au fost Dorina Arsene, lector de bune maniere şi Sergiu Cernişev, expert în decor de interior.

 

Dorina Arsene, trainer
Dorina Arsene, trainer

Dorina Arsene este directorul Centrului de dezvoltare personală ABeZe, consilier de dezvoltare a personalității pe domeniul bunelor maniere, formator acreditat CNFPA. Are o experiență de 3 ani în activitățile de etichetă și imagine personală, cu peste 3.000 de ore de bune maniere predate.

 

Dorina Arsene, trainer
Dorina Arsene, trainer

Dorina Arsene a acumulat o bogată experiență în domeniul bunelor maniere în urma vizitelor oficiale la Ambasada Republicii Moldova la Praga și la București. A primit cele mai bune sfaturi de bune maniere de la prințesa Marina Sturdza și la cursurile de la Institutul Diplomatic Român, susținute de ambasadori, directorul de protocol de la Casa Regală a României și de la Ministerul de Externe.

Câteva reguli de bază de bune maniere la masă pe care este util să le știm, de la Dorina Arsene:

#1. Atunci când aranjezi masa, este obligatoriu ca fața de masă să fie curată și călcată și să acopere în întregime porțiunea mesei. Dacă e o ocazie mai puțin formală, se acceptă culori diverse, dar într-o zi precum e Paștele, fața de masă trebuie să fie de culoare albă sau apropiată de aceasta.

#2. La o servire cu 3 tacâmuri, se poziționează mai întâi farfuria suport, apoi cea pentru felul al doilea (un pic mai mică) și în cazul în care se va servi și felul întâi, farfuria adâncă. Furculițele se amplasează în partea stângă, cuțitele și lingura în partea dreaptă.

 

Dorina Arsene, trainer
Dorina Arsene, trainer

#3. Șervețelul de textil se amplasează fie pe masă lângă tacâmuri, fie direct în farfurie. Se pune pe brațe semi desfăcut și poate fi utilizat, în lipsa șervețelelor de hârtie, pentru a șterge discret gura.

#4. Paharele se vor amplasa în partea dreapta a farfuriilor în ordinea servirii băuturilor la masă. Cel mai mare pahar poate fi utilizat pentru vin roșu și apă, mai mic pentru vin alb, îngust și lung este destinat șampaniei și cel jos și lat pentru coniac. Toate paharele se țin doar de picioruș.

 

Aranjarea mesei
Aranjarea mesei

#5. Se ciocnește doar cu paharele cu șampanie și doar atunci când se servește prima dată.

#6. Conform regulilor bunelor maniere, nu se permite de a utiliza scobitorile la masă. Dinții, după masă, se vor curăța acasă sau, în caz de strictă necesitate, se va merge la baie pentru aceasta.

#7. Sâmburele de măsline nu se scot cu mâna și nici nu se colectează de fiecare dată în șervețel aparte, astfel, cheltuind șervețele gazdei. Cel mai bine ar fi să aducem furculița cât mai aproape de buze, să punem sâmburele pe ea și atent să îl lăsăm pe farfuria suport, destinată special pentru resturi alimentare.

 

Dorina Arsene, trainer
Dorina Arsene, trainer

#8. Odată ce am luat furculița în mâna stângă și cuțitul în mâna dreaptă, le păstrăm așa până când finisăm să mâncăm. Nu este corect să tai totul în bucăți mici, să lași cuțitul și să reiei mâncarea cu furculița în mâna dreaptă.

#9. Dacă luăm o pauză de la masă, furculița și cuțitul se reazemă pe margini, de o parte și de alta a farfuriei. În cazul în care le plasăm paralel pe farfurie, este un semn că am finisat de mâncat și nu vom mai reveni.

 

IMG_7424
Modul de amplasare a tacâmurilor la sfârșitul mâncării

 

După lecția de bune maniere, doamnele și domnișoarele prezente au fost învățate cum să decoreze ingenios masa festivă de Paște. Trainer a fost Sergiu Cernișev – expert în decorațiuni interioare la compania Eclair, care își propune să împărtășească cât mai multe cunoștințe din domeniul designului și o selecție fină de elemente de decor, astfel încât, esteticul să fie prezent în casa fiecăruia dintre noi.

 

Oaspeții evenimentului
Oaspeții evenimentului

Sergiu a vorbit despre regulile generale de decorare a mesei de Paște, decorațiuni, culori și combinații interesante care vor uimi și vor bucura, cu siguranță, oaspeții.

 

Sergiu Cernișev, trainer
Sergiu Cernișev, trainer

Iată câteva dintre ideile relatate de Sergiu Cernișev:

#1. Centrul mesei poate fi decorat cu o compoziție de flori naturale de primăvară. Ele, cel mai bine, vor fi poziționate într-un vas de sticlă transparentă incoloră.

 

Sergiu Cernișev, trainer
Sergiu Cernișev, trainer

#2. Ouăle le putem vopsi cu acrilice în diverse culori, dar, de asemenea, putem încerca și culori metalice, precum argintiu sau auriu, Pentru a le servi original, se ia un vas de sticlă transparentă incoloră, în care se pune puțin fân, care va fi suport pentru ouă.

 

Sergiu Cernișev, trainer
Sergiu Cernișev, trainer

#3. Pentru cazul în care vin, pe neprins de veste, mai mulți invitați decât preconizam inițial și tacâmuri de același fel nu mai avem, este bine să încercăm să combinăm farfurii din seturi diferite, dar care ar arăta bine într-o compoziție. Sergiu, spre exemplu, a combinat veselă în stil provence și shabby shic, asemănătoare prin finețea și eleganța lor.

#4. Pentru a aduce un zâmbet invitaților, putem pregăti din timp felicitări sau pliculețe cu mesaje și urări de bine, însoțite de o o crenguță cu muguri verzi pe ea.

 

Decorarea mesei
Decorarea mesei

#5. Nu trebuie să uităm nici despre decorarea întregii odăi. Ne vom include imaginația și creativitatea la maxim și vom folosi obiecte vechi pe care le putem reutiliza pentru a face ceva frumos. Putem lua o ramă, pe care să o decorăm cu flori, ouă artificiale de mărimi diverse, crenguțe ș.a.

 

Sergiu Cernișev, trainer
Sergiu Cernișev, trainer
Decorarea mesei
Decorarea mesei
Sergiu Cernișev, trainer
Sergiu Cernișev, trainer
Decorarea mesei
Decorarea mesei
Decorarea mesei
Decorarea mesei

#diez vă dorește un Paște fericit, decorat și manierat!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente