Pe data de 21 martie este marcată Ziua Internațională a Pădurilor. Aceasta ne oferă încă un prilej să savurăm timpul frumos și însorit de astăzi pentru a merge la o plimbare în sânul naturii.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a decis ca în fiecare an, la 21 martie, să fie sărbătorită Ziua Internațională a Pădurilor, venind cu inițiativă către toate țările lumii pentru a susține și organiza activități în contextul acestui eveniment.
Ziua Internațională al Pădurilor este o oportunitate de creștere a nivelului de conștientizare a întregii lumi privind rolul şi importanţa pădurilor, crearea şi întărirea angajamentului politic pentru realizarea gestionării durabile a pădurilor în toate țările lumii.
Țara noastră este Parte a mai multor Convenţii internaţionale în domeniul diversităţii biologice. Odată cu semnarea acestor tratate internaţionale, Moldova a întreprins mai multe măsuri în vederea creării unui cadru naţional adecvat care asigură protecţia ecosistemelor naturale, folosinţa chibzuită şi conservarea regnului animal şi vegetal, protecţia ariilor naturale protejate nu numai la nivel local, dar şi regional.
Prima ediţie a Cărţii Roşii includea 55 specii pe cale de dispariție, dintre care 29 specii de animale şi 26 specii de plante, ediţia a II-a incluzând 242 de specii, inclusiv: 126 specii de animale, 116 specii de plante, iar a III-a ediţie – 427 de specii.
Anul curent, în contextul celebrării Zilei Internaţionale a Pădurilor, Ministerul Mediului a elaborat un plan de activităţi care prevede organizarea unui şir de manifestații pentru sensibilizarea publicului larg vizavi de semnificaţia protecţiei şi conservării biodiversităţii şi încurajarea populaţiei de a participa activ în acţiunile de protecţie a plantelor şi animalelor din flora şi fauna sălbatică; de salubrizare a spaţiilor verzi; de plantare a noi terenuri, inclusiv a celor degradate; de neadmitere a poluării pădurilor, fâşiilor împădurite; de preîntâmpinare a tăierilor neautorizate a vegetaţiei forestiere şi altor activităţi în scop de protecţie a mediului.
Ziua Internațională a Pădurilor obligă Agenţia „Moldsilva” şi Ministerul Mediului să participe, alături de responsabilii de activitatea forestieră din celelalte țări ale lumii, la reconsiderarea rolului şi importanţei pădurilor ca mediu regenerator al condițiilor de viață.
În municipiul Chişinău sunt patru grădini publice, şase parcuri şi peste o sută de scuaruri. Cel mai important lucru, atunci când mergem să ne bucurăm de vreme bună în aer liber e să nu uităm să protejăm natura și să evităm răspândirea deșeurilor, dar să prevenim și incendiile provocate de rugurile nestinse.