Implementarea reformelor prevăzute de Codul educației, în special punerea în aplicare a dispozițiilor articolului 153 care prevede încetarea de drept a contractelor individuale de muncă ale directorilor unor instituții de învățământ publice la 23 martie 2015, a constituit subiectul unei ședințe cu șefii direcțiilor raionale/municipale de învățământ, organizate astăzi la Ministerul Educației.
În acest sens, șefii direcțiilor de învățământ au primit o adresă în care se explică în detaliu și se oferă recomandări de ordin metodologic referitoare la modul de aplicare a dispozițiilor art. 153 din Codul educației.
Astfel, autoritățile competente urmează să constate, prin emiterea unui act juridic, încetarea contractelor individuale de muncă ale tuturor directorilor instituţiilor de învățământ publice de la numirea cărora în funcţie până la 23 noiembrie 2014 – intrarea în vigoare a Codului educației – au trecut mai mult de 5 ani.
Odată cu emiterea actului respectiv, se va desemna un director interimar până la selectarea noului manager pe bază de concurs. Interimatul poate fi exercitat de orice persoană numită de autoritățile cu competențe legale, inclusiv de actualii directori.
Potrivit ministrului Educației, Maia Sandu, emiterea actului de constatare a încetării de drept a raporturilor de muncă este obligatorie pentru autoritățile competente, dat fiind caracterul imperativ al normei legale care prevede acest lucru. „Legea este obligatorie pentru toate autoritățile publice locale, direcțiile de învățământ – în cazul instituțiilor de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar (de nivel raional) și primăriile – în cazul instituțiilor publice de educație timpurie și de învățământ extrașcolar (de nivel local). Totodată, Ministerul Educației va aplica articolul 153 în raport cu directorii instituțiilor de învățământ profesional tehnic și cei ai instituțiilor speciale.”
Ministrul a mai subliniat că situația este diferită de la raion la raion în ceea ce privește numărul directorilor în raport cu care trebuie să se constate încetarea contractului de muncă. „Am constatat că unele raioane, precum Hîncești, Cimișlia, Taraclia, au organizat concursuri anterior și acum vor avea doar câteva cazuri pentru care se aplică articolul 153. Totodată, există raioane și municipii care au amânat această procedură și vor avea de parcurs un proces mai anevoios, precum Cahul, Fălești sau Chișinău.”
Maia Sandu a precizat că la concursurile pentru funcția de director vor putea participa și managerii actuali. Pentru a putea pretinde la un nou mandat, directorii vor trebui să facă dovada îndeplinirii criteriilor și condițiilor din Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului pentru funcția de director și director adjunct din instituțiile de învățământ general, între care obținerea unui certificat care să ateste calitățile lor manageriale eliberat de Ministerul Educației, iar ulterior de Inspectoratul Școlar Național. „Toți directorii trebuie să fie calificați, este în beneficiul tuturor ca managerii de instituții să fie persoane competente și buni profesioniști”, a menționat ministrul.
Participanții au pus în discuție posibilele probleme cu privire la delimitarea competențelor în cazul numirii/eliberării din funcție a directorilor. La rândul lor, reprezentanții Ministerului Educației au specificat că în Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru funcția de director și director-adjunct din instituțiile de învățământ general vor fi clarificate aceste aspecte.
Ministerul Educației va monitoriza implementarea legii de către toți actorii responsabili.