Pe 13 martie este marcată Ziua Mondială a Somnului

469870
Foto: PC: hinhnenviet.com

Ziua Mondială a Somnului este un eveniment anual destinat informării largi despre somnul sănătos şi reprezintă un apel la acţiune, cu privire la aspectele importante legate de somn. Evenimentul are scopul de a reduce povara problemelor de somn asupra societăţii, prin îmbunătăţirea profilaxiei, diagnosticării şi tratamentului tulburărilor de somn.

În Republica Moldova, începând cu data de 20 decembrie 2013, funcţionează Centrul de Somnologie din cadrul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie. Este un centru ştiinţifico-practic medical, cu sarcini de diagnosticare şi tratament al dereglărilor de somn, precum şi realizarea cercetărilor ştiinţifice din domeniul medicinii somnului şi activităţi educaţionale în comunitatea medicală privind profilaxia, diagnosticul şi tratamentul dereglărilor de somn.

Din momentul înfiinţării, Centrul a acordat asistenţă medicală specializată în domeniul dereglărilor de somn la circa 2.700 de pacienţi, inclusiv la peste 2.200 pacienţi cu insomnii şi alte manifestări patologice legate de somn, 400 de pacienţi cu dereglări respiratorii în timpul somnului şi cu afecţiuni ale altor sisteme ale organismului, unele simptome ale cărora se manifestă în timpul somnului.

Iată cât trebuie să dormi

Potrivit profesorului de neurologie, dr. Phyllis C. Zee, citat de publicaţia EveryDayHealth, iată de câte ore de somn avem nevoie pe parcursul vieţii:

Bebeluşi (sub 11 luni): 14-15 ore de somn;
Copii (1-2 ani): 12-14 ore de somn;
Preşcolari: 11-13 ore de somn;
Școlari: 10-11 ore de somn;
Adulţi: 7-8 ore de somn (adolescenţii au nevoie de puţin mai mult)
Persoane în vârstă: 7-9 ore de somn.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente