Începând cu acest an, va fi organizat Festivalul vinului artizanal, tradiţiilor gastronomice şi meşteşugurilor populare conexe „Polobocul de aur”. Acesta se va desfășura anual, în a doua sâmbătă/duminică după sărbătorile de Paşti, iar locul va fi ales după provenienţa celor mai bune vinuri artizanale din cadrul concursului anului precedent, transmite IPN.
Valeriu Lazăr, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie – care este organizatorul evenimentului, a subliniat că acest festival este conceput ca un eveniment de promovare nu doar a vinului, tradiţiilor gastronomice şi meşteşugurilor populare, ci şi a atracţiilor turistice din ţară, urmând a fi desfăşurat în fiecare an în localităţi diferite. „Concursul deja consacrat „Polobocul de aur” are potenţialul de a deveni un eveniment de masă, care promovează tradiţiile noastre autentice, ca element al capacităţii turistice naţionale”, a declarat Valeriu Lazăr.
În cadrul festivalului, vor fi expuse vinurile participanţilor înscrişi la concursul „Polobocul de aur”, iar vizitatorii vor avea ocazia să desemneze, prin degustare, cel mai bun vin la categoria „Preferinţa consumatorilor”. De asemenea, la eveniment vor fi înmânate premiile pentru cei mai buni producători, care vor fi selectaţi de către un juriu profesionist, condus de şeful Catedrei de Enologie a Universităţii Tehnice, Anatol Balanuţa.
Anterior, premiile concursului „Polobocul de aur” erau înmânate în cadrul Zilei Naţionale a Vinului. Anual, la concurs participă în jur de 500 de producători de vin artizanal, fiind desemnaţi până acum 135 de învingători din 7.500 de participanţi din cadrul celor 12 ediţii precedente.