5 Contraste radicale dintre japonezi și moldoveni la capitolul obiceiuri cotidiene

Sommet UE-Japon
Foto:Japonezii și obiceiile lor PC: oradestiri.ro

Unele tradiții nipone pot fi intimidante pentru moldoveni. În ce constă această cortină impermeabilă dintre obiceiurile locale și cele ale Japoniei, analizăm mai jos.

Japonia are o cultură cu adevărat deosebită, dominată de un cod de etichetă foarte strict, pe când moldovenii sunt mai libertini, flexibili și au alte concepții. Iată ce e specific locuitorilor țării soarelui răsare:

#1. Numărul 4 trebuie evitat cu orice preţ

În Japonia, numărul 4 este evitat, deoarece semnifică moartea. Aşa cum numărul 13 reprezintă o superstiţie pentru noi, occidentalii, numărul 4 „le aduce ghinion” japonezilor. Turiştii trebuie să evite să ofere cadouri formate din seturi de 4 obiecte, de exemplu, pentru a nu stârni o reacţie nedorită. Lifturile omit uneori etajul 4 şi, în cazul extreme, etajele 40-49. Numărul 49 este cu atât mai ghinionist, potrivit tradiţiei japoneze, rezonând cu „durerea până la moarte”. Obiceiul ţine de „tetrafobie”, teama de numărul 4, foarte comună în ţările asiatice.

#2. Bacşişul, motiv de insultă

Bacşişul reprezintă un motiv de insultă pentru japonezi. De obicei, chelnerii care primesc bacşiş aleargă după clienţi, ca să le înapoieze banii. În loc de bacşiş, clienţii pot lăsa un cadou simbolic. Situația stă totalmente diferit la noi, poporul basarabean fiind obișnuit cu această răsplată, considerându-l chiar o obligație.

#3. Cei care mănâncă pe stradă sunt consideraţi neciopliţi

În Moldova, cei care mănâncă pe stradă nu sunt judecaţi atât de aspru ca în Japonia. Mulţi japonezi nu acceptă ideea ca o persoană să mănânce în văzul lumii, pe stradă sau într-un vagon de tren. Există şi excepţii de la regulă, cum ar fi consumul de îngheţată, care este acceptat.

#4. Japonezii dorm cu capul pe alţi călători

Dacă un japonez adoarme cu capul pe un turist, acesta trebuie să accepte situaţia. Japonezii sunt navetişti de cursă lungă şi oboseala îi doboară în drum spre casă. Cei de pe meleagurile natale, percep însă că provoacă incomodități persoanei imediat așezate, motiv pentru care se evită astfel de atingeri apropiate.

#5. Cei care sorb tăiţeii sunt apreciaţi, deoarece arată că s-au bucurat de masă

Cei care sorb tăiţeii din castron sunt apreciaţi de japonezi, deoarece demonstrează că le-a plăcut masa, pe când în spațiul românesc, aceste acțiuni zgomotoase sunt considerate o lipsă de bun simț.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente