(video) Filmul „Taxi” a câștigat Ursul de Aur al celei de-a 65-a Berlinale

iran1
Foto: Filmul „Taxi" al regizorului iranian Jafar Panahi a câștigat Ursul de Aur al celei de-a 65-a Berlinale PC: ew.com

Filmul regizorului iranian Jafar Panahi „Taxi”, despre un șofer de taxi care cunoaște tot felul de oameni în timp ce face curse prin Teheran, a câștigat sâmbătă premiul Ursul de Aur la cea de-a 65-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Acest film, care propune o analiză profundă a societății iraniene contemporane, a fost prezentat la Berlinală, în pofida faptului că este interzis în Iran, iar regizorul Panahi nu a putut participa la festival, informează Agerpres.

Ursul de Aur a fost acceptat în locul regizorului iranian de nepoata sa, Hana Saeidi. Din cauza sensibilităților care înconjoară această producție, actorii care apar în el, printre care și Saeidi, nu au numele trecute în distribuție.

 

Hana Saeidi PC: themalaymailonline.com
Hana Saeidi PC: themalaymailonline.com

Lui Jafar Panahi i s-a interzis să mai facă filme din 2010, pentru următorii 20 de ani și a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru vina de „propagandă împotriva sistemului”. Ulterior, pedeapsa i-a fost comutată în arest la domiciliu, dar nu are voie încă să părăsească țara, să regizeze sau să scrie scenarii. Ultimul său film, realizat în secret, a fost scos din Iran pe căi neoficiale.

Alte două filme cu puternice mesaje politice au fost premiate de juriu. Filmul chilian „The Club”, în regia lui Pablo Larrain, despre preoți catolici caterisiți, a câștigat Marele Premiu al Juriului. „Ixcanul” (Vulcan), un film guatemalez, regizat de Jayro Bustamente, care descrie viața grea a cultivatorilor de cafea, a câștigat Premiul Alfred Bauer.

Premiul pentru regie a fost împărțit de Radu Jude („Aferim!”) și de poloneza Malgorzata Szumowksa („Body”).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente