(grafic) Cum să alegem un vin cu adevărat bun, în funcție de ocazie

vin3
Foto:Cum alegem un vin bun. Imagine de la Vernisajul Vinului din decembrie 2014

Când hotărâm să achiziționăm un vin bun, aflându-ne într-o țară vinicolă, alegerea sticlei potrivite de vin ar putea deveni o dilemă.

Viața e prea scurtă pentru a servi vinuri ieftine, dar asta nu înseamnă neapărat că cele scumpe ar putea fi mai bune. Acest fapt a fost demonstrat de nenumărate ori în cadrul degustațiilor „oarbe”, vinurile din categoria celor scumpe fiind, pe alocuri, mai puțin demne decât cele din categoria low price. Nu ne oprim aici însă.

Pentru a alege un vin „onest”, adică, cu un raport satisfăcător – preț/calitate, trebuie să știi ce așteptări ai de la vinul dat, apoi să consulţi un specialist în domeniu. Dacă nu ai o idee fixă în această privinţă, atunci vezi mai jos câteva reguli generale:

#1. De fiecare dată când alegi vinul e nevoie să știi pentru cine este preconizat acesta și pentru ce tip de eveniment

a. Dacă ai de ales un vin pentru persoanele dragi sau pentru oaspeții mult așteptați, se recomandă să mergi direct la un magazin specializat ori să consulţi un sommelier sau poate chiar un cavist. Ei sunt cei care, în funcţie de cerințele și posibilitățile tale, îţi pot oferi exact ceea de ce ai nevoie, fie un vin de soi autohton, fie un Divin mai rar, fie chiar și un vin mai vechi, dar mai înnobilat.

b. Pentru sărbătorile creștine se recomandă Pastoralul, care este un vin cu simbol bisericesc, e dulce și poate fi gustat de întreaga familie.

c. Pentru persoanele care nu prea cunosc în ale vinurilor, ai putea alege un demi-sec cu preț mijlociu. Opţiunea ta va fi, cu siguranţă, apreciată.

d. Pentru sexul frumos parcă s-ar cere un Pinot Grigio, un Chardonnay sau poate un cupaj păstrat în butoaie de stejar. Vinurile roșii lejere, cu vârsta de maxim 2 ani de la roadă ar putea fi, la fel, tocmai potrivite.

e. Pentru bărbați se recomandă vinuri bogate, seci și rustice, cu maturare de minim 12 luni.

Menţionez că aceste sfaturi sunt doar niște pârghii şi fiecare este liber să-şi asculte intuţia, în acest sens.

Cu toate acestea, odată ales, vinul necesită şi respectarea câtorva reguli de consumare.

#2. Temperatura potrivită a vinului este importantă!

Înainte de a deschide sticla de vin, se recomandă ca aceasta să fie ţinută la rece. Atenţie însă, vinul nu trebuie răcit foarte mult.

 

Temperatura pentru vin PC: Rodion Prodan
Temperatura pentru vin PC: Rodion Prodan

Uneori, pe etichetele din spatele sticlei de vin, există şi o descriere a unui „fenomen” interesant: Odată cu ridicarea temperaturii vinului în timp ce acesta este servit, se mărește și concentrația de vapori aromatici, iar vinul se transformă, pe parcurs, într-un buchet plin cu arome care au cucerit, în timp, inimi de poeți și zei.

Fenomenul se amplifică dacă vinul pe care urmează să-l savuraţi este în paharul potrivit.

 

Pahar potrivit PC: Rodion Prodan
Pahar potrivit PC: Rodion Prodan

Dacă aveți întrebări ori sugestii, nu ezitați să ne scrieți un mesaj pe pagina de Facebook sau în comentarii. Răspunsurile la aceste întrebări vor apărea în categoria „Vin la tine”.

Un material de la somelierul – Rodion Prodan.

Taguri: #vinlatine
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente