Poate știai sau nu, însă zilnic, Facebook-ul este accesat de peste 890 de milioane de utilizatori. Aglomerarea dată desemnează Facebook-ul drept nu cel mai bun loc unde să-ți petreci timpul.
Totuși, această rețea de socializare rămâne a fi locul numărul unu, unde are loc comunicarea intensivă și fără limite.
Inspirați de un articol de pe Yahoo, unde sunt prezentate câteva semne captate la nivel mondial că Facebook-ul este utilizat într-un mod, să-i spunem, rău sau necorespunzător, #diez a hotărât să facă un top propriu ale celor mai neclare și nesănătoase postări găsite pe Facebook în news feed. Vrem să te informăm că, la fel ca în viața reală, pe Facebook îți construiești o imagine. Totul depinde de modul în care partajezi știrile, tipurile de informații pe care le citești și postările tale care, de multe ori, par a fi iritante. Pentru acest articol au fost folosite postări reale, datele utilizatorilor fiind preventiv șterse.
#1. Participarea la concursuri – teste sub forma unor aplicații pe Facebook.
În special în ajunul unor sărbători, utilizatorii cad, conștient sau nu, pradă acestora. Există un mare „dar”: unii utilizatori trec prin acestea din interes de a afla rezultatul unor asemenea teste, precum care ar fi vârsta ta psihologică, care erou din „Game of Thrones” ai fi putut juca tu sau care jucărie sexuală ți s-ar potrivi. Atunci, însă, când apeși butonul „share”, gândește-te tare bine la această întrebare: crezi că lumii îi pasă care sunt răspunsurile testelor tale?
#2. Postarea unor stări întrebătoare, fără ca să dai răspuns.
Da, înțelegem, există așa o noțiune precum „misterul”, însă acesta nu trebuie să fie prezent în toate postările tale. Da, lumea te știe! Da, ai sute de prieteni în lista ta de pe Facebook! Da, am înțeles că pleci undeva! Ai putea să o spui în mod direct, ca fericirea să sune în cuvintele tale de la prima citire, fără ca să ne mai gândim ce ai fi putut păți?
#3. Tendința localurilor noi de a face poze exclusiv pentru pagina de Facebook.
Iată s-a deschis o nouă berărie, pizzerie sau orice altceva în centrul orașului. Abia aștepți să treci pe acolo, nu? Să savurezi o cafea, o porție de spaghetti bolognese sau un suc împreună cu prietenii. Ce te-ar enerva la culme? Fotograful care umblă aiurea prin sala localului și face poze la orice înghițitură a mâncării tale, oricărui zâmbet sau șervețel de pe masa ta. Nu ne uimește un asemenea comportament, luând în considerare că, în ultimul timp, promovarea pe rețelele de socializare a luat o tentă agresivă. Același lucru se raportează și la localurile care deja sunt deschise de ani de zile, iar oamenii tot mai umblă din urma oaspeților săi să facă poze la fiecare colț al mesei de la bar și neapărat să o posteze și să eticheteze persoana dată pe Facebook. „Suntem faimoși”, gândesc ei, probabil.
#4. Avântul în comentarii politice fără ca să îți dai seama dacă este necesar aceasta sau nu.
Cel mai probabil, când vezi un comentariu politic, ai o reacție triplă: sau îți dai ochii peste cap, întrebându-te „Cui îi trebuie?”, sau te gândești „Pentru ce ai scris așa prostii?”, sau, în cel mai bun caz, ți-ai găsit un subiect pentru dezbateri. Dacă intri pe paginile politicienilor noștri cei mai de vază și citești polemicile de acolo, vei avea emoții controversate. Acestea sau te aduc într-o stare de râs isteric (cine știe din ce motiv), sau de aduc la culmile furiei. Ai grijă ca discuțiile în cadrul postării să nu te pună, mai apoi, într-o lumină proastă.
#5. Self like-urile.
Dacă îți pare exagerat de frumos ceea ce ai postat, atunci nu mai comentăm. Pur și simplu un self like este ca și cum ți-ai da un high five în oglindă, te-ai admira în apele clare ale râului ce curge pe lângă casa ta. Mai pe scurt – e un act narcisist.
#6. Stările superflue despre filme/cărți care urmează a fi lansate.
Breaking news: Urmărește feed-ul tău până la și după lansarea filmului „50 shades of grey”. Ăsta este cel mai simplu exemplu. Nu e neapărat să te lauzi că citești asemenea cărți/privești asemenea filme, din cauza cărora poți intra în discuții controversate cu amicii tăi.
#7. Like-urile acordate pozelor de acum cine știe câți ani.
După cum găsim și în articolul pe Yahoo, gândește-te bine la acest sfat: dacă persoana dată ți-e dragă la suflet și ești interesată de activitatea acesteia, nici o problemă, fă-o. Mulți utilizatori Facebook privesc prin feed-ul și imaginile postate ale unui anumit prieten, însă, crezi că e într-atât de bine ca toți să vadă că tu, în mod public, stalk-uiești persoana dată?
#8. Participarea la provocări virale.
Aici poți vedea cum au decurs Book Challenge sau Ice Bucket Challenge. În fine, decizi tu ce faci sau nu, dar în cazul în care dorești să eviți provocările, fă o remarcă frumoasă asupra temei date. Totuși, provocările virale creează așa-numitul „spirit de turmă”. Tu decizi dacă să-l urmezi sau nu.
#9. Postări ciudate, dedicate unui anumit individ din lista ta de prieteni.
Și asta fără a indica numele lui! Da, ai fost dezamăgit/ă și ți s-a înșelat încrederea. Nu poți, însă, să umpli feed-ul cu postări despre cât de rău te simți, să mai adaugi acolo și un citat filosofic și să demonstrezi tuturor natura ta fină. Facebook e un loc de comunicare, nu e sectorul de poliție, unde scrii plângeri și nici psihologul tău, capabil să rabde toate aceste emoții. Revin la întrebarea din punctul #1: Crezi că lumii îi pasă? Dacă da, mai bine scrie o postare anonimă în grupuri publice, precum Кишинёв. Признания. Dacă o faci pe pagina ta, să nu te mire ignoranța celor n-șpe sute de prieteni, dintre care nici pe jumătate nu îi știi. Nici să nu te mire constantele scăderi ale numărului tău de prieteni.
#10. Etichetatul excesiv de sărbători în imagini potrivite acestora.
De Revelion – etichetatul în poze cu șampanie și pocale, focuri de artificii și ceasuri de perete. De Crăciun – în imagini cu ieslea unde s-a născut Iisus, brazi împodobiți și jucării. De 8 martie – în buchete de flori, pentru că femeia e ca o floare! De sărbătorile de Paști – în poze cu ouă încondeiate, iepurași de Paști sau, și mai ciudat, în poze reprezentative cu Iisus Christos. Mai trebuie de continuat? Etichetatul excesiv în poze de sărbători nu neapărat demonstrează dorința ta de a-ți felicita prietenii mai rapid și „en grois”, dar lenea și tendința de a refuza să ieși în lume, să-ți suni prietenii, să mergi la o plimbare cu ei și să-i feliciți. Lasă Facebook-ul de sărbători! Cheamă oamenii care o dată au fost importanți ție la o plimbare. Mai ales că în așa zile drumurile din capitală sunt mai libere pentru a cutreiera orașul!
#diez speră că vei învăța din lecțiile menționate mai sus. Ai grijă ce postezi pe Facebook.