A doua ediție a competiției Diamond Challenge a dat viață mai multor proiecte interesante și a oferit posibilitatea tinerilor liceeni să-și facă remarcat potențialul de oameni de afaceri. Proiectul câștigător a devenit platforma online Smartest. Iată în ce constă și cum aceasta îi va ajuta pe elevi în realizarea temelor pentru acasă.
Adrian Sârbu și Cristian Chivriga, elevi la liceul Mircea Eliade din Capitală, sunt doi dintre inițiatorii proiectului Smartest. Ei ne-au explicat ce beneficii vor avea elevii de pe urma utilizării acestui site.
Problema identificată: elevii au prea puțin timp pentru a realiza tema pentru acasă, de aici și rezultatele mai puțin eficiente.
Soluția: smartest.md – locul în care tema pentru acasă și alte exerciții propuse de profesori sunt introduse în lumea digitală. Profesorii vor interacționa cu elevii, folosind site-ul smartest.md.
Cum s-a întâmplat: au fost întrebați aproximativ 20 – 30 de profesori și 40 de elevi, cât timp dedică ei studiului academic. Elevii au zis că aproximativ 11 ore, iar profesorii – 10 ore. Practic, din timpul liber mai rămân două ore, au constat inițiatorii proiectului.
În ce constă: Fiecare elev are profilul său personal, creat pe această platformă. Profesorii plasează aici temele pentru acasă, iar elevii le rezolvă direct pe site, acestea urmând a fi verificate online și tot aici, elevii își primesc nota bine meritată.
Cu toate acestea, tinerii menționează că este primordial ca elevii să meargă la școală și să învețe, dar ei au ales să le vină în ajutor, în ceea ce privește activitatea lor de după ore.
Testarea proiectului: Se va face prin plasarea a 300 de teste pentru olimpiade, cu accesul elevilor care sunt implicați în această activitate.
Pentru cine: În perspectivă pentru toate liceele din Republica Moldova.
Proiectul a fost premiat cu 500 de dolari, după ce a fost declarat câștigător la competiția Diamond Challenge. Tinerii urmează să meargă în Delware, SUA, pentru a concura în cadrul competiției internaționale.
Adrian și Cristian ne-au spus că și-ar dori, în viitor, să lanseze o versiune și pentru studenți, însă s-ar putea ca ei să colaboreze de la distanță pentru aceasta, întrucât tinerii și-au susținut preferința de a-și face studiile universitare peste hotare.