Ghid cum să scăpăm de virușii de pe Facebook

facebook-virus
Foto: PC: patratora.gr

Cred că am trecut de perioada când virușii se pot răspândi doar atunci când copiem informația de pe un CD ori stick de memorie. Mai nou, utilizatorii rețelei de socializare Facebook sunt atacați de un val de viruși care dau mari bătăi de cap, apar reacții nervoase și trezesc chiar furia unora.

Internetul a ajuns un element de bază a vieții moderne. Astfel, unii se folosesc de asta și crează diferite aplicați/viruși pentru furt de date sau de identitate. Facebook este o rețea cu un public enorm, utilizatorii acesteia au vârste diferite. În același timp site-ul este o platforma unde găsești foarte multe aplicații. Programatorii au astfel încă o unealtă în mână și un public țintă numeros de la care pot fura informații.

a

Acești viruși/spamuri se prezintă în diferite forme pe Facebook, însă unul din cele mai răspândite exemple este că, tu primești un mesaj privat unde este un link care ar cică ar conține un video interesant. De obicei acel link reprezintă un video cu imaginea ta, care se numește „WTF”, „Private Video” ori „Porn Video”. Mulți curioși care dau click pe acest video cu speranța că o să descopere ceva foarte interesant sau util sunt redirecționați către un al video ca apoi să li se ofere instalarea unei variante FlashPlayer. Instalând acest program calculatorul se infectează cu un virus de tip troian care accesează fotografiile utilizatorului și postează din numele lor linkuri.

Cum putem scăpa de această problemă?

#1. Una din metode ar fi să-ți modifici parola de la Facebook, astfel unele aplicații pierd accesul la profilul tău.

#2. Puteți încerca să căutați aplicațiile (în secțiunea Apps/Aplicații) care vi se par ciudate și necunoscute pentru a le elimina. Dacă aici nu găsiți nimic, poate fi o extensie de browser care s-a instalat. Verificați în fiecare browser instalat pe calculator (Chrome, Firefox, Internet Explorer, etc.) în secțiunea Tools->Extensions (poate diferit de la browser la browser) dacă se regăsesc extensii necunoscute. Acestea trebuiesc blocate sau eliminate definitiv.

Curățiți toată istoria browserului (Google sau de care vă folosiți), astfel scăpați de viruși și probleme. Click dreapta pe săgeată și va apărea o fereastră unde apăsați Afișează întregul istoric.

Colaj

Întrebați, câțiva tineri care s-au confruntat cu așa situații au spus că metodele funcționează. Dar ca să nu ajungi la așa momente neplăcute, noi îndemnăm să nu dai click pe aplicații necunoscute și site-uri dubioase. Instalează un antivirus calitativ și ai grijă că cineva îți poate fura date personale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente