Oraşul belgian Mons a devenit capitala culturală europeană pentru 2015

Mons_the_city_1
Foto:Orașul Mons din Belgia PC: elboqueronviajero.com

Oraşul Mons, situat în sudul Belgiei, a preluat sâmbătă rolul de „capitală culturală europeană” pentru un an, alături de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambiţia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economică, ca şi predecesoarele sale, Lille şi Liverpool.

Aproximativ 300 de evenimente culturale sunt programate în Mons până în luna decembrie, printre care o expoziţie amplă dedicată lui Vincent Van Gogh, de duminică, 25 ianuarie, până pe 17 mai, care prezintă, prin intermediul a 70 de lucrări, cei doi ani petrecuţi la Mons şi în Borinage, un fost bazin minier şi siderurgic care înconjoară oraşul, informează Mediafax.

 

Localizarea orașului Mons pe hartă PC: theinterpretersfriend.org
Localizarea orașului Mons pe hartă PC: theinterpretersfriend.org

 

Cinci muzee, un centru de conferinţe şi două săli de spectacole vor fi inaugurate în acest oraş francofon, cu o populaţie de 100.000 de locuitori, care datează din Evul Mediu, situat strategic în mijlocul triunghiului Paris – Amsterdam – Londra.

Mons, un oraş universitar devenit centru administrativ şi de servicii, posedă un patrimoniu arhitectural recunoscut de UNESCO.

Titlul de „capitală culturală europeană” a anului 2015, atribuit de Uniunea Europeană oraşului din regiunea Valonia a Belgiei, alături de oraşul ceh Plzeň, are ca scop revelarea „frumoasei adormite”, a mai spus Vasseur. Oficialul a subliniat că Lille, oraş aflat la o distanţă de doar 75 de kilometri, a trecut printr-o metamorfoză amplă în 2004, când a deţinut acelaşi titlu, iar Liverpool, cu un trecut industrial comparabil cu istoria oraşului Mons, a cunoscut acelaşi succes în 2008.

Costurile manifestațiilor, de circa 70 de milioane de euro, luate, în mare parte, din bugetul local, au generat tensiuni, dar organizatorii au spus că fiecare euro investit ar trebui să aducă alţi cinci euro economiei locale.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.mons2015.eu.

Programul „Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu, alături de Luxembourg.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente