Miercuri, 28 ianuarie, se va desfășura prima proiecție publică a Cluburilor de Film Moldova

test-film-3d-cinematograf-lugoj-bela-lugosi-zambezia-foto-galerie-2014
Foto:Prima proiecţie publică a CLUBURILOR DE FILM Moldova PC: Redesteptarea.ro

Liceenii, profesorii și tinerii interesați de educația non-formală cu ajutorul filmului documentar, sunt aşteptaţi pe 28 ianuarie, în incinta cinematografului ODEON, începând cu ora 14:00, la proiecţia filmului documentar „The Power of the Powerless / Puterea celor fără de putere”, regie Cory Taylor, SUA (58 min).

Promotorii proiectului One World in Schools în Moldova anunţă prima proiecţie publică în cadrul Cluburilor de Film One World. Pelicula îşi concentrează atenția asupra moștenirii comuniste a Cehoslovaciei, analizând lupta împotriva regimului de tristă amintire: de la guvernul stalinist, condus cu mână de fier, al anilor ’50, trecând prin primăvara plină de vigoarea activismului politic din Praga anilor ’60, urmată de contrareacția dură din anii ’70 și încheind cu revoluția fără vărsare de sânge din 1989.

Evenimentul va arăta întregii comunități cum se desfășoară o lecție non-formală: cum se implică liceenii când sunt provocați de un documentar puternic, o seamă de lideri de opinie și o dezbatere de idei. La discuţiile post-vizionare, moderate de jurnalistul şi prezentatorul Bogdan Dascăl, vor participa: Violeta Gorgos – director artistic, TVR IAŞI, Mario Straka – manager proiect, „People in Peril Association” şi Josef Šmída – membru al Comitetului Executiv al Federației Tinerilor Verzi Europeni.

Cluburile de Film One World fac parte dintr-un proiect mai amplu, „One World in Schools” / „O lume de văzut”, care este realizat în Republica Moldova de People in Need în parteneriat cu OWH Studio, finanțat de Ministerul de Externe al Republicii Cehe în cadrul Programului Transition Promotion. Datorită asistenței financiare a Uniunii Europene și PNUD, oferite prin Programul Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii, acest proiect este realizat pe ambele maluri ale Nistrului.

Proiectul încearcă să suplinească lipsa educaţiei cinematografice în şcoli şi constă în organizarea unor cluburi de film documentar cu tema drepturilor omului și chestiunilor globale. În cadrul acestui proiect, elevii din învățământul liceal din ţară creează cluburi de filme, proiectând filme documentare cu participarea colegilor de școală și nu numai.

Prima proiecţie publică a Cluburilor de Film One World va fi precedată de o conferinţă de presă, la ora 13:00, în cadrul căreia va fi prezentată şi Caravana filmelor documentare Iaşi – Cernăuţi – Chişinău, eveniment cultural prin care studioul regional de televiziune TVR Iaşi îşi marchează cei 23 de ani de activitate.

Intrarea este liberă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente