Elevii moldoveni se vor familiariza cu instituțiile și valorile UE

bg
Foto:PC: gandrabur.net

Elevii din țară urmează să fie informați despre instituţiile, misiunea şi valorile Uniunii Europene în cadrul proiectului „Promovarea Uniunii Europene în școlile din Republica Moldova”, care a fost lansat astăzi, 20 ianuarie. Proiectul este implementat de către Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, fiind susținut și de trei ministere – Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Educației şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Acesta urmează a fi implementat în toate raioanele din țară, în peste 1.200 de școli și licee și are drept scop informarea și familiarizarea copiilor și a tinerilor din țară cu privire la instituțiile, misiunea și valorile Uniunii Europene.

Prin acest proiect vrem să aducem cunoștințele și informațiile necesare mai aproape de elevi, pentru a-i familiariza cu oportunitățile, beneficiile, valorile pe care se bazează UE și cum acestea pot fi transpuse în viitorul fiecăruia. Este un proiect care va implica mai mulți parteneri importanți, este un proiect care trebuie să schimbe păreri și viziuni!”, a subliniat Doru Curoșu, președinte CNTM și coordonator „Promovarea Uniunii Europene în școlile din Republica Moldova”.

Viceministrul Tineretului și Sportului, Sergiu Stanciu, și-a exprimat suportul pentru acest proiect și a ținut să accentueze importanța promovării valorilor europene: „Avem obligația de a comunica cu oamenii și, în mod special, cu tinerii, pentru a-i familiariza cu aceste valori. În calitate de instituție a statului vom încerca să atragem în acest proces toți specialiștii de tineret din cadrul centrelor de resurse pentru tineret, din cadrul consiliilor locale ale tinerilor”.

Inițiativa a fost salutată și de Corina Lungu, Consultant Superior în cadrul Direcției Învățământ Preuniversitar a Ministerului Educației al Republicii Moldova, care a menționat faptul că, anterior, în anumite raioane ale țării, a existat o anumită rezistență în școli față de activitățile de promovare a Uniunii Europene printre copii și părinți.

În cadrul proiectului a fost elaborat Ghidul profesorilor privind organizarea activităților social-educative de promovare a Uniunii Europene în școlile din Moldova, de către Centrul Educațional Pro Didactica, în colaborare cu Ministerul Educației, Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. În baza acestuia, pe 22 și 23 ianuarie, vor avea loc pregătirile pentru coordonatorii locali responsabili de implementarea proiectului la nivel de raion. Aceștia, la rândul lor, vor instrui directorii pe educație din școlile participante cu privire la activitățile ce urmează a fi desfășurate.

În acest sens, Daniela Morari, Director Adjunct în cadrul Direcției Integrare Europeană a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, a accentuat: „Vom continua să prezentăm informații actualizate. Pentru noi este foarte important ca această informare și comunicare să fie făcută corect: să fie transmise poate mai puține mesaje, dar să fie transmise corect și pe o arie mai largă”.

Instruirea propriu-zisă a elevilor va avea loc în cadrul „Săptămânilor Uniunii Europene în școlile din Republica Moldova”, ce vor fi organizate în perioada 9 – 27 martie 2015. Pe parcursul acestei perioade, în școli vor fi desfășurate activități de familiarizare a elevilor cu noțiunile de bază ce țin de Uniunea Europeană. La finalul proiectului, în luna mai 2015, școlile participante vor desfășura o serie de „Târguri ale Uniunii Europene”.

Proiectul „Promovarea Uniunii Europene în școlile din Republica Moldova” este organizat cu suportul financiar al FHI 360.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente