Unde apelăm în caz de înzăpezire sau sistare a energiei electrice

627×0
Foto: Fotografie simbol PC: adevărul.ro

Ninsorile abundente au creat condiții dificile de deplasare în toată țara, iar în mai multe localități a fost sistată și furnizarea energiei electrice. Iată câteva numere de urgență, la care puteți apela în cazul în care rămâneți înzăpeziți sau întâmpinați unele probleme cauzate de vremea de afară.

Potrivit informațiilor operative ale Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, în urma ninsorilor abundente, sunt înregistrate condiții dificile de deplasare. Drumurile naționale sunt practicabile, dar în condiții de iarnă. Serviciul Situații Excepționale al MAI a intervenit pentru deblocarea a 20 de unități de transport care riscau să blocheze traseele naționale. În urma condițiilor meteo nefavorabile, de la energia electrică au fost deconectate, parțial, 16 localități din 7 raioane.

În condițiile existente, autoritățile recomandă să:

# Evitați, pe cât posibil, traseele lungi, în special în zona de sud a țării;
# În cazul în care acest lucru este imposibil, echipați-vă mașina pentru a face față condițiilor de iarnă: cauciucuri de iarnă, lopeți pentru deszăpezire;
# Nu părăsiţi localităţile de domiciliu, iar dacă sunteţi prinşi în trafic, întrerupeţi călătoria şi adăpostiţi-vă în prima localitate pe care o veți întâlni pe traseu;
# Șoferii camioanelor și ale altor unități de transport de capacitate mare trebuie să se informeze despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată, să echipeze vehiculele cu pneuri corespunzătoare anotimpului rece al anului, iar rezervoarele acestora să conțină suficient combustibil;
# Pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire, conducătorii auto nu trebuie să-și abandoneze mijloacele de transport în locurile nepermise pentru parcare sau staționare a acestora.

Numere de urgență la care să apelați:

901 – pentru orice problemă cauzată de o situație excepțională;
902 – poliția;
903 – asistență medicală urgentă;
0 22 74 89 61 –  linia telefonică verde deschisă de Administraţia de Stat a Drumurilor, pentru solicitarea intervenției drumarilor, în cazul dificultăților majore în trafic.

Dacă vă aflați într-o localitate unde este deconectată energia electrică, puteți apela la furnizorul de energie electrică la numerele de telefon:

Chișinău: 0 22 43 11 11 sau 0 22 43 15 15. Pentru operativitate maximă, accesați aici numerele de telefon pentru diferite zone ale țării.

O atenţie sporită sunt încurajați să aibă și pietonii pe drumurile publice, deoarece condiţiile meteo din această perioadă pot favoriza producerea accidentelor rutiere, întrucât:

# vizibilitatea este redusă de condițiile de ninsoare;
# spaţiul de frânare este mult mai mare, iar autovehiculele se opresc mai greu în condiţii de carosabil umed sau acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente