Astăzi, 22 decembrie, 25 de tineri olimpici și elevii care au luat medalii, premii la olimpiadele internaționale şi regionale și care au reprezentat Moldova la cele mai importante concursuri din lume au fost răsplătiți de către Ministerul Educației, în cadrul Galei Olimpicilor 2014.
Elevii moldoveni au obținut, în acest an, 25 de medalii, 3 diplome și 5 mențiuni la concursurile internaționale și regionale la diferite discipline de studiu, desfășurate pe parcursul anului 2014. Printre distincțiile cucerite de lotul olimpic se numără 1 medalie de aur, 2 – de argint, 22 – de bronz și 3 diplome (două premii de gradul I și un premiu de gradul II la Olimpiada Internațională de limba rusă).
Cele mai bune rezultate au fost înregistrate la matematică, elevii din țara noastră obținând 10 medalii la diferite concursuri internaționale şi regionale la această disciplină şcolară. Performanțe deosebite au fost înregistrate și la fizică – 3 medalii, ecologie – 3 medalii, informatică – 4 medalii, chimie – 3 medalii, științe – 2 medalii.
Premierul Iurie Leancă a apreciat înalt munca elevilor și a cadrelor didactice, menționând, totodată, că este lăudabilă iniţiativa Ministerului Educaţiei de a premia şi încuraja efortul academic al acestora. „Se creează o tradiție în R. Moldova prin asemenea evenimente, precum Gala Olimpicilor. Faptul că ați reușit în acest an să adunați 25 medalii, fie de aur sau bronz, la cele mai complicate discipline: matematică, fizică sau chimie, mă face să fiu mult mai încrezător în viitorul acestei țării. Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că ați dus, și în acest an, faima Republicii Moldova, și nu doar pe continentul european. V-ați transformat în adevărați ambasadori ai Republicii Moldova. Involuntar v-ați transformat în niște modele, pe care sunt convins că vor să-i urmeze și semenii voștri. Vă doresc succese în continuare, să nu vă opriți aici, să munciți, deoarece voi ați demonstrat că prin multă muncă și talent, puteți obține rezultate frumoase. Mulțumesc și profesorilor voștri, fără de care v-ar fi fost mult mai greu să realizați performanțe”, a menționat Prim-ministrul.
În luarea sa de cuvânt, ministrul Educaţiei i-a felicitat pe elevi şi profesori, exprimându-și încrederea că aceștia pot pune temelia viitoarei elite a țării. „Sunt convinsă că drumul vostru până aici a implicat enorm de multă muncă, a cerut perseverență continuă şi este rezultatul unui sprijin semnificativ din partea profesorilor și a părinților. Învățatul este de fapt o muncă sisifică, deoarece, cu cât mai mult înveți, cu atât mai bine înțelegi cât mai ai de învățat și înțelegi că drumul spre performanță se îndepărtează. Știu că motivația de a reveni în țară nu este foarte mare, dar mai știu că motivația de a schimba lumea este foarte mare pentru dumneavoastră şi eu zic să începeți să schimbați lumea de aici, din R. Moldova”, a declarat ministrul în exercițiu al Educației, Maia Sandu.
Vezi aici și topul liceelor din Moldova cu cei mai mulți olimpici internaționali în anul 2014.
La eveniment, câțiva dintre olimpici au vorbit despre formula lor de succes. „Fiind elev olimpic, am avut și momente de disperare, dar am avut puterea de a trece peste ele și astăzi mă regăsesc în această sală. Anume cu această caracteristică începe formula mea de succes. Puterea de a trece peste momentele de disperare, înmulțit cu talentul pe care îl posed, înmulțit cu momentele de inspirație, plus munca asiduă, înmulțit cu dedicație”, a povestit Gabriela Buza de la liceul teoretic „Orizont”, medaliată la olimpiada internațională de ecologie. Un interviu de #diez realizat cu Gabriela puteți citi aici.
Dionisie Nipomici, olimpic la matematică, care de curând a aflat că a fost acceptat la una din cele mai bune universități din lume, Harvard, şi-a prezentat și el formula de succes: „Dacă ar fi să calculăm în procente, atunci 5% ar fi talentul, iar restul, 95 la sută, indubitabil ar fi munca. Dacă vrei să lași un nume în istorie, trebuie să îți pui niște scopuri practic imposibile, să aspiri spre un ideal și eu mereu mi-am pus drept scop aurul absolut, chiar dacă încă nu l-am obținut”. Mai multe detalii despre succesul lui Dionisie Nipomici, puteți citi aici și aici.
În 2014 lotul olimpic a reprezentat Moldova la olimpiadele internaționale şi regionale din 10 ţări: Macedonia, Bulgaria, Olanda, Turcia, Africa de Sud, Kazahstan, Rusia, Vietnam, Taiwan şi Argentina.
În funcție de performanțele înregistrate, elevii au primit premii bănești ce au variat între 2.500 și 10.000 de lei. La Gala Olimpicilor 2014 nu au fost uitați nici profesorii care i-au pregătit. Cei 19 profesori care i-au ghidat spre succes au fost răsplătiți și ei cu premii bănești. Valoarea totală a premiilor care au fost oferite elevilor și profesorilor s-a ridicat la 500 de mii de lei.
Gala Olimpicilor este organizată de Ministerul Educației cu scopul de a încuraja performanța și talentul în rândul tinerilor.