Dezvoltare personală şi socială prin intermediul principiilor oferite de un trainer specializat

Picture 592
Foto:Irina Strajesco

Irina Strajesco, business trainer licențiat, specializată în comunicare şi programare neurolingvistică, într-un interviu pentru #diez, a vorbit despre cum putem aplica tehnicele de programare neurolingvistică în raport cu societatea, pentru o relaţie armonioasă.

După ce, timp de şase ani a elaborat programe și a condus zeci de traininguri în diverse formate, dintre care patru le-a dedicat Rusiei, reveninând în Moldova, Irina a vrut să aducă un nou suflu în predarea de traininguri dedicate exclusiv femeilor, care atrag tot mai multe adepte.

Astăzi însă, prin intermediul cunoştinţelor ei din programare neurolingvstică, aflăm cum putem, în primul rând noi, să ne autodezvoltăm.

Ce este programarea neurolingvistică?

Numele de „programare neuro-lingvistică“ vine de la cele trei domenii pe care le reuneşte:
N – neurologie – Mintea şi cum gândim.
L – lingvistic – Cum utilizăm limbajul şi cum ne afectează acesta.
P – programare – Cum ordonăm acţiunile noastre pentru a ne atinge scopurile.
Esenţialul constă în faptul că fondatorii acestui curent au demonstrat că, dacă o persoană întreprinde paşii unei persoane care are succes în viaţă, atunci şi ea poate atinge acel succes. NLP are la bază anumite principii care vin să stimuleze şi relaţia dintre sexe, prin asimilarea şi conştientizarea lor corectă.

 

Irina Strajesco PC: facebook.com.
Irina Strajesco PC: Facebook/arhiva personală

Principii de dezvoltare personală, conform NLP

Harta nu este ace­lași lucru cu teritoriul

Modul în care vezi lumea (harta ta) nu este ace­lași lucru cu ceea ce este lumea în rea­li­tate. E doar per­cep­ția ta, care poate fi dife­rită de a alt­cuiva. Ast­fel, fie­care om va avea pro­pria sa hartă, pro­priul său mod de a vedea lumea. În consecinţă, nu trebuie să judecăm persoana apropiată după propria hartă.

 Oame­nii se com­portă în con­for­mi­tate cu hăr­țile lor interioare

Fie­care om are pro­pria sa hartă des­pre lume (con­cepte, idei, opi­nii, etc) și se va com­porta con­form aces­tei hărți. Asta până când o schimbă, moment de la care noua hartă va deveni noua sa realitate.

Oame­nii se com­portă în cel mai bun mod posibil

Fie­care om se com­portă con­form pro­priei sale hărți asu­pra lumii, iar acel com­por­ta­ment este cel mai bun (și bine inten­țio­nat) com­por­ta­ment al său de la acel moment. Chiar și când își dis­trug viața sa sau pe a celor din jur, ei se com­portă con­form viziunii lor asupra vieţii.

Oame­nii fac cea mai bună ale­gere dis­po­ni­bilă la un anu­mit moment dat

Ale­gere con­formă cu harta lor din acel moment și care cre­io­nează ale­ge­rile pe care le per­cep ca fiind dis­po­ni­bile la un moment dat. Dacă își schimbă harta (o parte a ei), își schimbă ale­ge­rile disponibile.

Sen­sul comu­ni­că­rii stă în răs­pun­sul pe care îl primești

Când cineva nu ne înțe­lege, pro­blema nu este nea­pă­rat la el. Poate fi în harta sa, poate fi în harta noas­tră. Ori­cum, dacă am comu­ni­cat efi­cient sau nu, o putem decide pe baza răs­pun­su­lui pe care îl gene­răm în acea per­soană. Alt­fel spus, acea per­soană a răs­puns într-un mod în care să ne con­firme că a înțe­les ceea, ce noi am comu­ni­cat (în felul dorit de noi) sau doar am vor­bit către el.

Nu poți să nu comunici

Sau să nu faci ale­geri. Refu­zul de a comu­nica (tăce­rea), va trans­mite ceva des­pre tine, o bucată din harta ta. Ți s-a întâm­plat ca cineva să refuze să mai vor­bească cu tine? Cu toate aces­tea, el ți-a comu­ni­cat ceva, ți-a trans­mis niște infor­ma­ții pe care tu le-ai perceput. Chiar dacă a refu­zat să îți vor­bească, tot a comu­ni­cat cu tine.

Con­form NLP orice com­por­ta­ment are la bază o inten­ție pozitivă

Chiar și com­por­ta­men­tele nega­tive. De fie­care dată există undeva în spate o inten­ție pozi­tivă, pe baza celei mai bune ale­geri pe care a luat-o cineva la acel moment și con­form cu harta sa.

Nu există eșec, ci doar feedback

Toate expe­rien­țele care se ter­mină cu impli­ca­ții nega­tive sunt un mod de a învăța ce func­țio­nează și ce nu. E un fee­d­back pe care îl pri­mești de la mediul din jur. Din ace­eași per­spec­tivă, eu aș adă­uga că e dis­cu­ta­bil însuși sen­sul noțiu­nii de „suc­ces”. E util să gân­dești în ter­men de suc­ces – mai ales în faza ini­țială – ulte­rior însă, noțiu­nile de succes/eșec mai mult te încurcă decât te ajută. Înlocuiește-le cu fee­d­back, cu „asta func­țio­nează” și „asta nu”.

Elementul/persoana cel/cea mai fle­xi­bil/-ă va avea cea mai mare influență

Și este cel mai pro­ba­bil să obțină ceea ce își dorește. Cu cât ești mai fle­xi­bil, cu atât ai mai multe ale­geri la dis­po­zi­ția ta și cu atât crește posi­bi­li­ta­tea ca tu să influ­en­țezi mediul din jurul tău, cu efort minim. Cu cât ești mai obtuz și nu vrei să ieşi din carapacea ta, cu atât ai mai puține opțiuni și vei depune mai mult efort ca să ajungi în ace­lași loc.

Per­soana și com­por­ta­men­tul său sunt două ele­mente diferite

Alt­fel spus, o per­soană nu este com­por­ta­men­tele sale. Evi­dent, le gene­rează și sunt gene­rate de ea, dar ceea ce spune pro­gra­ma­rea neuroling­vis­tică este că, dacă cineva are un com­por­ta­ment pozi­tiv / nega­tiv (din per­spec­tiva ta), acea per­soană nu este pozi­tivă / nega­tivă, ci doar are un anume comportament. Ori­cum, orice jude­cată, o vei face pe baza hăr­ții tale asu­pra lumii. Pe harta lui, poate avea cu totul alte sensuri.

Toți oame­nii au toate resur­sele nece­sare pen­tru a reuși

Se are în vedere resur­sele inte­ri­oare de care au nevoie ca să reu­șească. Pe baza aces­tora, vor obține și resur­sele exterioare.

Poți face ast­fel, încât min­tea să func­țio­neze așa cum îți dorești. Și să te ajute să obții rezul­ta­tele pe care le dorești.

La fel poate face orice om. Are ace­eași minte ca tine, ace­leași resurse inte­ri­oare. Diferă doar ceea ce ați învă­țat des­pre cum să vă folosiți min­tea. La fel ca cei­lalți, poți învăța și tu.

Este mult mai ușor și mai efi­cient să înțe­le­gem ceea ce ne este deja familiar

De multe ori obiș­nuim să igno­răm și să con­struim de la zero fără a folosi efi­cient resur­sele pe care le avem deja. Con­stru­iește peste ceea ce ai deja și optimizează mereu! Vei evo­lua mai repede și cu mai puțin efort.

Cor­pul si spi­ri­tul fac parte dintr-un sis­tem în care se influ­en­țează reciproc

Nu îl poți dezvolta pe unul și ignora pe celă­lalt. Mai devreme sau mai târ­ziu, se vor influ­ența și te va trage înapoi.

Irina Strajesco îndeamnă să aplicăm axiomele de mai sus şi în relaţia dintre sexe, pentru a evita conflictele şi pentru a ameliora starea personală de spirit.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente