Între 8 și 11 decembrie, în cadrul Parlamentului European a fost organizată a doua ediție a Forumului Tinerilor Lideri din regiunea Parteneriatului Estic și Uniunea Europeană.
La eveniment au participat 30 de tineri activi din diferite domenii: politică, activism civic, jurnalism, învățământ. Delegația din Republica Moldova a fost cea mai mare, constituită din patru tineri: Irina Caisin, Dmitri Romanovski, Cătălina Dumbrăveanu și Marina Șupac.
Participanții Forumului au avut un program intensiv care a cuprins întrevederi cu oficialități de cel mai înalt nivel: Șefă a unității Parteneriatul Estic și cu Rusia – Sabina Mazzi-Zissis, reprezentantul Directoratului General a Politicilor Externe ale UE – Alexandros Karides, președintele delegației Parlamentului European către comitetul de cooperare UE/Ucraina – Andrej Plenkovic, Șef de direcție Serviciul European de Acțiune Externă – Richard Tibbels, Co-președinte al Adunării Parlamentare Euronest – Heidi Hautala, Șeful de unitate Direcția Generală Comerț – Luc Devigne.
Pentru a discuta subiecte legate de Parteneriatul Estic din mai multe perspective, participanții au profitat și de discuții cu profesioniști din afara vieții politice: jurnalistul Rikard Jozwiak de la Radio Europa Liberă, experții în conflictologie Natalia Mirmanova, care deja mai mult de 5 ani lucrează și cercetează situația cu minoritățile etnice în Crimeea și dr. Neil Melvin din Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace. Ultimul, de fapt, a fost unicul care în timpul discursului său a abordat posibilitatea escaladării situației din Găgăuzia și a îndemnat societatea civilă din țara noastră să stabilească un dialog cu regiunea.
În cadrul Forumului, tinerii au avut o scurtă întrevedere cu Președintele Parlamentului European – Martin Schulz și o cină găzduită de Vice-președintele Parlamentului European – Ioan Mircea Pașcu. Participanții evenimentului de la Bruxelles au avut o discuție cu reprezentanta fondului European Endowment for Democracy, care a încurajat activiștii din regiune abordeze idei inovative pentru a fi sponsorizate și realizate.
Discuțiile cu oficialități din Parlamentul European au fost organizate conform regulii de Chatham House, ce înseamnă că toate spuse rămân „sub ușile închise”. Dar totuși e posibil de evidențiat câteva linii generale care au fost prezente la majoritatea spuselor referitor la Republica Moldova:
# Separarea extremă a societății moldovenești pe diferite categorii (preferințele politice, aparența etnică, lingvistică, teritorială) reprezintă o îngrijorare profundă pentru oficialitățile Parlamentului European;
# UE are nevoie de monitorizare obiectivă atât a proceselor politico-economice din țara noastră, cât și a situației drepturilor omului;
# Moldova riscă să fie în friend zone-ul UE pentru o perioadă de peste 10 ani înainte, corupția fiind motivul principial în acest caz.
Delegația din RM a fost invitată să participe la ședința Comitetului de relații externe a Parlamentului European, unde s-au discutat rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova. Dintr-o consecință plăcută, tinerii moldoveni au avut șansa de a vizita deschiderea expoziției „Moldovan Art for your Heart”, care a fost organizată în Parlamentul European.
Forumul Tinerilor Lideri a Parteneriatului Estic și UE va fi cel mai probabil organizat și în anul 2015. După cum au menționat organizatorii, ei vor fi îndeosebi interesați în aplicările din partea tinerilor din regiunea transnistreană și Găgăuzia. Pentru detalii vizitați pagina oficială a proiectului Young Leaders Forum.
Reporter special: Marina Șupac